Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 2% στη τιμή του brent με φόντο τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Γάζα

Πτωτικές είναι οι κινήσεις στις τιμές στην αγορά πετρελαίου την Δευτέρα (19.07.2024) με το brent να υποχωρεί περίπου 2% στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι συνομιλίες των δύο ανδρών αναδεικνύουν την ύστατη προσπάθεια για ανεύρεσης διπλωματικής λύσης για την ειρήνευση στη Γάζα, αποκλιμακώνοντας έτσι την κρίση στη Μέση Ανατολή και καθησυχάζοντας τις αγορές του πετρελαίου και τις προσδοκίες για εμπόδια στην προσφορά, στέλνοντας την τιμή του brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική αδυναμία της Κίνας, του κορυφαίου εισαγωγέα πετρελαίου, προμηνύει περιορισμό της ζήτησης.

Αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το brent υποχώρησαν κατά 1,59 δολάρια ή 2% στα 78,09 δολάρια το βαρέλι ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού κυμάνθηκαν 1,71 δολάρια ή 2,2% χαμηλότερα, στα 74,94 δολάρια.

«Η αγορά δέχεται πιέσεις κάτω από τις προσδοκίες ότι θα συνεχίσουν να σφυροκοπούν τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Reuters ο Μπομπ Γιόγκερ, διευθυντής προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας στη Mizuho στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τελευταία διπλωματική προσπάθεια της Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι «ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία» και παρακάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να περάσουν τη συμφωνία πάνω από τη γραμμή του τερματισμού.

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τελευταία αμερικανική πρόταση σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας – λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ».

Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας πίεσαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου, με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας να δείχνουν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών. Τα κινεζικά διυλιστήρια μείωσαν απότομα τους ρυθμούς επεξεργασίας αργού τον περασμένο μήνα ως απάντηση στην αδύναμη ζήτηση καυσίμων.

«Προς το παρόν βλέπουμε τις μακροπρόθεσμες τάσεις της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να κλίνουν προς τα κάτω, με την πολύ ηπιότερη από την αναμενόμενη κινεζική οικονομική ανάκαμψη να παρέχει mia πρωταρχική ώθηση από αυτή την άποψη», δήλωσε ο Τζιμ Ρίτεμπους της Ritterbusch and Associates στη Φλόριντα.

Και οι δύο δείκτες του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 2% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές μετρίασαν τις προσδοκίες τους για την αύξηση της κινεζικής ζήτησης, αλλά έκλεισαν την εβδομάδα σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μετριάζεται παρά τις ισχυρές δαπάνες λιανικής πώλησης.

 

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις