Τρίτη, 20 Αυγ.
32oC Αθήνα

Κρίση στην Boeing: Γιατί οι αμερικανικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων

Κρίση στην Boeing: Γιατί οι αμερικανικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων

Η κατατρεγμένη από την κρίση αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing αντιμετωπίζει και πάλι προβλήματα ασφάλειας. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διέταξε τη Δευτέρα ελέγχους σε εκατοντάδες αεροσκάφη 787 Dreamliner.

Η FAA προειδοποίησε ότι μια ακούσια οριζόντια μετακίνηση ενός κατειλημμένου καθίσματος πιλότου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία κάθοδο του αεροσκάφους και σε σοβαρό τραυματισμό επιβατών και πληρώματος. Η απόφαση αυτή ακολουθεί ένα περιστατικό τον Μάρτιο, κατά το οποίο ένα αεροσκάφος της Latam Airlines άρχισε απότομη κάθοδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 50 επιβάτες. Η Boeing και η Latam Airlines δεν απάντησαν αρχικά σε αιτήματα σχολιασμού από το Reuters.

Σύμφωνα με την FAA, η «βουτιά» προκλήθηκε από ανεξέλεγκτη κίνηση του καθίσματος του κυβερνήτη, η οποία οδήγησε στην απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου. Ο οργανισμός δήλωσε ότι είχε λάβει συνολικά πέντε αναφορές για παρόμοια προβλήματα με τα καθίσματα του κυβερνήτη και του πρώτου αξιωματικού σε αεροσκάφη 787, η πιο πρόσφατη τον Ιούνιο. Δύο από αυτές τις περιπτώσεις βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Η εντολή της FAA επηρεάζει 158 αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα στις ΗΠΑ και αεροσκάφη 737 παγκοσμίως. Απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να επιθεωρήσουν τα καθίσματα των πιλότων των μοντέλων 787 – 7, 787 – 9 και 787 – 10 για ελλείποντες ή σπασμένους διακόπτες ή κατεστραμμένα καλύμματα διακοπτών εντός 30 ημερών και να τους αντικαταστήσουν εάν είναι απαραίτητο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση σήμερα (20.08.24), η Boeing ανακοίνωσε ότι οι δοκιμαστικές πτήσεις με το ακόμη μη πιστοποιημένο 777 – 9 είχαν ανασταλεί. Κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου συντήρησης, ανακαλύφθηκε ένα ελαττωματικό εξάρτημα μεταξύ του κινητήρα και της δομής του αεροσκάφους.

Η FAA επιβεβαίωσε ότι η Boeing την είχε ενημερώσει για το περιστατικό μετά από δοκιμαστική πτήση του 777 – 9 την περασμένη εβδομάδα. Η Boeing ξεκίνησε τις πτήσεις πιστοποίησης του μοντέλου 777 – 9 που είχε καθυστερήσει πολύ τον Ιούλιο.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις