Τρίτη, 20 Αυγ.
32oC Αθήνα

Πυρηνική «αντεπίθεση» της Κίνας με την κατασκευή έντεκα νέων αντιδραστήρων

Πυρηνική «αντεπίθεση» της Κίνας με την κατασκευή έντεκα νέων αντιδραστήρων

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ενέκρινε χθες (19.8.2024) την κατασκευή έντεκα πυρηνικών αντιδραστήρων σε πέντε τοποθεσίες. Οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν στις περιοχές Jiangsu, Shandong, Guangdong, Zhejiang και Guangxi, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων China Energy News.

Οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί σκοπεύουν να συμβάλουν στη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της Κίνας. Η συνολική επένδυση και για τις έντεκα μονάδες πυρηνικών αντιδραστήρων θα ανέλθει σε τουλάχιστον 220 δισ. γιουάν (27,8 δισ. ευρώ), ενώ η περίοδος κατασκευής εκτιμάται ότι θα είναι περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με το κινεζικό οικονομικό περιοδικό Jiemian.

Η Κίνα κατασκευάζει σήμερα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εγκριθεί δέκα νέοι αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BloombergNEF, η Κίνα είναι πιθανό να ξεπεράσει τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο ήδη από το 2030.

Η CGN Power, η εισηγμένη μονάδα της κρατικής China General Nuclear Power, πρόκειται να κατασκευάσει και να λειτουργήσει έξι αντιδραστήρες σε τρεις τοποθεσίες, σύμφωνα με χρηματιστηριακή έκθεση από το Χονγκ Κονγκ.

Η China National Nuclear Corporation (CNNC) ανακοίνωσε μέσω του WeChat ότι έλαβε το πράσινο φως για τρεις αντιδραστήρες, την ίδια στιγμή που η State Power Investment κατασκευάζει δύο μονάδες.

Σύμφωνα με την Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 56 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Κίνα, με συνολική δυναμικότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Πεκίνο θα εγκρίνει πιθανότατα δέκα νέους αντιδραστήρες ετησίως τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, προβλέπει η κινεζική επενδυτική τράπεζα Citic Securities.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις