Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Φωτιά στον πληθωρισμό βάζει ο καύσωνας διαρκείας – «Τρέχει» αύξηση στις τιμές των ειδών διατροφής έως και 35%

Φωτιά στον πληθωρισμό βάζει ο καύσωνας διαρκείας – «Τρέχει» αύξηση στις τιμές των ειδών διατροφής έως και 35%

Αύξηση 35% στις τιμές των ειδών διατροφής «δείχνει» ανάλυση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας το 2023 – 2024.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση της Bundesbank για τον Αύγουστο 2024, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (20.08.24) για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,5 μονάδα Κελσίου, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας οδηγεί σε αύξηση των τιμών διατροφής κατά…15%.

Συνεπώς, καθώς η θερμοκρασία το 2023 αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα Κελσίου, η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής μπορεί να «τρέξει» ακόμα και με ρυθμό 35%.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση της Bundesbank αναφέρει πως οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες ρεκόρ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2023 και 2024 ενδέχεται να συνέβαλαν στις επίμονα υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, οι παγκόσμιες καλοκαιρινές θερμοκρασίες ξεπέρασαν πέρυσι τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους κατά περισσότερο από 1,5 κελσίου για πρώτη φορά από την έναρξη των καταγραφών.

Τέτοιες ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και, επομένως, αποτελούν έναν πιθανό λόγο για τις σημερινές υψηλές τιμές των τροφίμων.

Οι διεθνείς τιμές των ειδών διατροφής, οι οποίες αυξήθηκαν απότομα από τα μέσα του 2021 μετά την πανδημία του κοροναϊού και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται πολύ πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδό τους.

Μέχρι πρόσφατα, υπερέβαιναν το επίπεδο του 2019 κατά σχεδόν το 1/3. Οι χαμηλότερες τιμές των λιπασμάτων και της ενέργειας, καθώς και οι ισχυρές εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχουν οδηγήσει τους αναλυτές να αναμένουν μια ισχυρότερη εξομάλυνση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής.

Οι αναλύσεις χρονολογικών σειρών δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνοδεύονται συχνά από αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών των τροφίμων στην παγκόσμια αγορά.

Αυτό ισχύει τουλάχιστον για τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες στις χερσαίες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.

Εάν οι θερινές θερμοκρασίες εκεί είναι κατά μισό βαθμό υψηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων δέκα ετών, όπως συμβαίνει κατά προσέγγιση το 2023, για παράδειγμα, αυτό εκτιμάται ότι συνοδεύεται από αύξηση των τιμών της παγκόσμιας αγοράς για τα είδη διατροφής κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά την εμφάνιση της θερμοκρασιακής ανωμαλίας.

Οι τιμές παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σημειώνει η Bundesbank.

Ειδικά οι τιμές των σιτηρών φαίνεται να αντιδρούν έντονα στις ανωμαλίες της θερμοκρασίας. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τις τιμές του σιταριού, του κριθαριού, της βρώμης, του κεχριού και του αραβοσίτου.

Ωστόσο, μια τέτοια συσχέτιση είναι επίσης εμφανής για τα φασόλια σόγιας και ορισμένα φυτικά έλαια.

Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές επιδράσεις για άλλα τρόφιμα, όπως το ρύζι, ή τρόφιμα πολυτελείας, όπως η ζάχαρη, ο καφές ή το κακάο.

Ο κύριος λόγος για τις αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να είναι οι αποτυχίες των καλλιεργειών. Οι υψηλότερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο φαίνεται γενικά να συμβαδίζουν με μειωμένη παραγωγή τροφίμων.

Σύμφωνα με αυτό, η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής διαφόρων ειδών διατροφής ήταν μάλλον ασθενής το 2023 και τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών μειώθηκαν ελαφρώς σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες το 2023 είναι επομένως πιθανό να συνέβαλαν στις επίμονα υψηλές τιμές της παγκόσμιας αγοράς για τα είδη διατροφής. Οι τρέχουσες πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να συνεχίσουν να στηρίζουν τις τιμές. Αυτό θα μπορούσε επίσης να καταστήσει λίγο πιο δύσκολη τη διαδικασία αποπληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλήγει η έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις