Τρίτη, 20 Αυγ.
33oC Αθήνα

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά μέτρα ασφαλείας μετά τον βιασμό και τον φόνο ειδικευόμενης γιατρού

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά μέτρα ασφαλείας μετά τον βιασμό και τον φόνο ειδικευόμενης γιατρού
Φωτογραφία Reuters - Adnan Abidi

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ινδία, οι οποίες υποφέρουν από την σεξουαλική βία, θύμισε ο πρόσφατος βιασμός και φόνος μίας ειδικευόμενης γιατρού στις 9 Αυγούστου, μέσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολκάτα όπου εργαζόταν.

Για τον βιασμό της 31χρονης γιατρού στην Ινδία, συνελήφθη ένας εθελοντής αστυνομικός. Οι γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα, αρνούνται να εξετάσουν επείγοντα περιστατικά, ζητώντας πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας και την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ζήτησε σήμερα (20.08.2024) να συσταθεί ομάδα δράσης που θα αποτελείται από γιατρούς. Σκοπός τους να υποβάλουν προτάσεις για την ασφάλεια τους στον χώρο εργασίας τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο πρότεινε να εξετάσει την πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας στις υγειονομικές δομές, τον επαρκή φωτισμό όλων των χώρων, την τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και τη δημιουργία ξεχωριστών χώρων ανάπαυσης για τις γυναίκες.

Η σύσταση επιτροπών θα εξετάζουν κάθε τρίμηνο τα μέτρα ασφαλείας.

«Αν οι γυναίκες δεν μπορούν να πάνε σε έναν χώρο εργασίας και να είναι ασφαλείς, τότε τους στερούμε τους βασικούς όρους της ισότητας», τόνισε ο δικαστής Ντ. Υ. Τσαντραχούντ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την αστυνομία να καταθέσει έκθεση την Πέμπτη για το πως εξελίσσονται οι έρευνες για την υπόθεση βιασμού και φόνου της 31χρονης γιατρού.

Διέταξε μια ομοσπονδιακή παραστρατιωτική ομάδα να δημιουργηθεί στο νοσοκομείο όπου έγινε το έγκλημα με σκοπό να φροντίζει για την ασφάλεια των γυναικών γιατρών, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς μετά το περιστατικό και τον βανδαλισμό του νοσοκομείου από αγνώστους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την ομάδα δράσης να παρουσιάσει προκαταρκτική έκθεση μέσα σε 3 εβδομάδες και την τελική της έκθεση σε διάστημα 2 μηνών. Παράλληλα ζήτησε από τους γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους το συντομότερο δυνατό.

Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν κατάληψη σε σιδηροδρομικές γραμμές στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων.

Σκοπός την κατάληψης ήταν να διαμαρτυρηθούν για την σεξουαλική κακοποίηση δύο 4χρονων κοριτσιών, από έναν υπάλληλο καθαριότητας σε σχολείο έξω από το Μουμπάι.

Ο άνδρας συνελήφθη και ο πρωθυπουργός του Εκνάθ Σίντε υποσχέθηκε ότι θα δικαστεί άμεσα.

Η Ινδία έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για τη σεξουαλική βία, μετά τον ομαδικό βιασμό και τον φόνο μίας 23χρονης φοιτήτριας σε λεωφορείο, στο Νέο Δελχί το 2012.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις