Τετάρτη, 21 Αυγ.
31oC Αθήνα

Appodixi: Στην τελική ευθεία για το μπόνους έως 3.000 ευρώ σε πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες

Appodixi: Στην τελική ευθεία για το μπόνους έως 3.000 ευρώ σε πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες

Ζήτημα εβδομάδων είναι η ανταμοιβή των πολιτών που προβαίνουν σε καταγγελίες μέσω της εφαρμογής Appodixi με μπόνους που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Και αυτό διότι δρομολογείται στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, η έκδοση της σχετικής διάταξης που θα εξασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία κατά την διαδικασία της πληρωμής όσων προβαίνουν σε καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις μέσω του Appodixi app της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως η ισχύς του μπόνους δεν θα λειτουργήσει αναδρομικά. Αυτό σημαίνει, πως οι πάνω από 200.000 πολίτες που έχουν ήδη προβεί σε καταγγελίες, δεν έχουν να προσμένουν σε ανταμοιβή αν και εφόσον οι αναφορές τους αποδειχθούν έγκυρες και οδηγήσουν την ΑΑΔΕ σε φοροδιαφεύγοντες. Το μπόνους θα το λαμβάνουν όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς όλα τα στάδια της διαδικασίας από την δημοσίευση της διάταξης και μετά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν έως και σήμερα, το μπόνους θα ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Επισημαίνεται πως η χρηματική επιβράβευση είναι αφορολόγητη καθώς δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πού «κόλλαγε» έως τώρα το ζήτημα της επιβράβευσης

Η υπόθεση της επιβράβευσης των καταγγελόντων με μπόνους έως τώρα «κολλούσε» στο ζήτημα της ανωνυμίας. Και αυτό διότι δεν υπήρχε διαμορφωμένο πλαίσιο που θα επέτρεπε την πληρωμή όσων προέβαιναν σε επιτυχείς καταγγελίες χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους, καθώς χωρίς την κοινοποίηση των στοιχείων τους δεν μπορούσε να εκδοθεί διαταγή πληρωμής.

Όπως είχε εξηγήσει τον Ιούλιο και ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλής, μιλώντας στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για την Επιχείρηση Χάρτινος Δράκος, το υπουργείο και η φορολογική διοίκηση έκριναν πως αυτό, ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα ή ακόμα και την ζωή των πολιτών, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ενδεχόμενα εμπλέκονταν «σκληρή» εγκληματικότητα και κυκλώματα, λόγου χάρη στον χώρο της λαθρεμπορίας καυσίμων και της Greek Mafia. Επιπλέον, η συγκεκριμένη κατάσταση λειτουργούσε και αποτρεπτικά για όσους ήθελαν να καταγγείλουν παραβάσεις αλλά φοβούνταν.

Έτσι, για την προστασία των πολιτών, το ζήτημα είχε «παγώσει» μέχρις ότου βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα που θα εξασφαλίζει την ανωνυμία όχι μόνο στο στάδιο της καταγγελίας αλλά και της πληρωμής.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις