Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Βασιλιάς Κάρολος: Στο Σάουθπορτ για τη δολοφονία των 3 κοριτσιών από τον 17χρονο μακελάρη

Βασιλιάς Κάρολος: Στο Σάουθπορτ για τη δολοφονία των 3 κοριτσιών από τον 17χρονο μακελάρη
ΦΩΤΟ Reuters

Το Σάουθπορτ της νότιας Αγγλίας, επισκέφθηκε ο βασιλιάς  Κάρολος την Τρίτη (20.08.2024), τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών.

Ο βασιλιάς Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και τις οικογένειες των ανθρώπων που επλήγησαν από την επίθεση με μαχαίρι στον νότο της Αγγλίας στις 29 Ιουλίου.

Το μακελειό με δράστη τον 17χρονο Άξελ Μουγκάνουα Ρουντακουμπάνα, με καταγωγή από τη Ρουάντα, πυροδότησε, ωστόσο, ταραχές και ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων και μεταναστών.

Στο Σάουθπορτ, την πόλη όπου εκτυλίχθηκε η επίθεση, πήγε την Τρίτη ο Κάρολος και συναντήθηκε με παιδιά που επέζησαν και τις οικογένειές τους.

Στη συνέχεια ο Βρετανός βασιλιάς είδε εκπροσώπους τον τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και ομάδων της κοινότητας, κυρίως θρησκευτικούς εκπροσώπους.

Επιπλέον, μίλησε με τις οικογένειες των τριών κοριτσιών που σκοτώθηκαν.

Έκανε, επίσης, μία στάση για να δει από κοντά τα λουλούδια και τα παιχνίδια που έχει αφήσει ο κόσμος στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης, με το συγκεντρωμένο πλήθος να τον επευφημεί και να τον χειροκροτεί.

Το μακελειό της 29ης Ιουλίου

Τρία κορίτσια, ηλικίας 6,7 και 9 ετών, σκοτώθηκαν, άλλα 8 παιδιά τραυματίστηκαν, όπως και δύο ενήλικες που επιχείρησαν να τα προστατεύσουν, στην επίθεση της 29ης Ιουλίου κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χορού εμπνευσμένου από την Τέιλορ Σουίφτ, ένα έγκλημα που προκάλεσε ταραχές αφότου λανθασμένες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έλεγαν ότι την επίθεση διέπραξε ένας ισλαμιστής μετανάστης.

Σε βάρος ενός 17χρονου, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, γεννήθηκε στη Βρετανία, απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για φόνο, 10 κατηγορίες για απόπειρα φόνου και μία για κατοχή ενός φονικού αντικειμένου.

Ο Κάρολος εξήρε το πνεύμα που επέδειξε η κοινότητα, τη συμπόνια και το σθένος απέναντι στην επιθετικότητα και την εγκληματικότητα των ταραξιών και είπε πως ελπίζει ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση θα συνεχίσουν να ενώνουν το έθνος.

O βασιλιάς και η σύζυγός του Καμίλα είχαν σύντομα δημοσιεύσει ένα μήνυμα συλλυπητηρίων προς τις οικογένειες των θυμάτων μετά την επίθεση.

Κατόπιν, ο Κάρολος δεν προέβη σε κάποια δημόσια τοποθέτηση κατά τη διάρκεια των ταραχών, στο στόχαστρο των οποίων βρέθηκαν τεμένη ή ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνταν μετανάστες, αλλά και εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες. Σε βάρος περίπου 500 ανθρώπων απαγγέλθηκαν από τότε κατηγορίες για βιαιοπραγίες ή υποκίνηση σε μίσος μέσω του διαδικτύου.

Μόλις αποκαταστάθηκε η ηρεμία, ο ίδιος ευχαρίστησε τελικά τις δυνάμεις επιβολής του νόμου απέναντι στη βία «ενός μικρού αριθμού» ανθρώπων και απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

Οι 10 ημέρες σιωπής του βασιλιά συγκρίθηκαν με την ουδετερότητα την οποία επιδείκνυε με σθένος η μητέρα του Ελισάβετ, σε βαθμό τέτοιο που κατηγορείτο ορισμένες φορές για έλλειψη ενσυναίσθησης.

Η ίδια δεν είχε επισκεφθεί την περιοχή των ταραχών, που είχαν ξεσπάσει μετά τον θάνατο ενός νεαρού μιγά, του Μαρκ Ντάγκαν, τον οποίο είχε σκοτώσει η αστυνομία το 2011 στο βόρειο Λονδίνο.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις