Τετάρτη, 21 Αυγ.
28oC Αθήνα

ΗΠΑ: Kάτω από τις προσδοκίες η αύξηση της απασχόλησης

ΗΠΑ: Kάτω από τις προσδοκίες η αύξηση της απασχόλησης

Πολύ μικρότερη αύξηση στις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ σημειώθηκε έως τον Μάρτιο, γεγονός που διατηρεί  την πίεση προς στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο αριθμός των εργαζομένων στα μισθολόγια θα αυξηθεί πιθανότατα κατά 818.000 για τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο – ή περίπου 68.000 λιγότερους κάθε μήνα – σύμφωνα με την προκαταρκτική αναθεώρηση αναφοράς του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας (BLS). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση προς τα κάτω από το 2009.

Ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν σε μεγάλο βαθμό αναθεώρηση, ορισμένοι προέβλεπαν απώλεια έως και 1 εκατ. θέσεων εργασίας. Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι αναθεωρήσεις υποδηλώνουν ότι η  απασχόληση άρχισε να ασθμαίνει πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Μόλις στις αρχές του τρέχοντος μήνα,  οι αγορές και οι οικονομολόγοι άρχισαν να ανησυχούν με την ανακοίνωση της έκθεσης για την απασχόληση του Ιουλίου.

Αυτή η έκθεση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση  τον αδύναμο ρυθμό προσλήψεων και τον τέταρτο μήνα αύξησης της ανεργίας, αν και  άλλες μετρήσεις, όπως εκείνες που αφορούν στις αιτήσεις ανεργίας και στις κενές θέσεις υποδήλωναν μια πιο ήπια επιβράδυνση.

Πριν από την έκθεση, τα αρχικά στοιχεία του BLS για τα μισθολόγια ανέφεραν ότι οι εργοδότες προσέθεσαν συνολικά 2,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά την περίοδο αυτή, ή κατά μέσο όρο 242.000 ανά μήνα.

Τώρα ο μηνιαίος ρυθμός είναι πιθανότερο να είναι περίπου 174.000, αν υποθέσουμε ότι η μεταβολή κατανέμεται αναλογικά.  Ώστοσο, εξακολουθεί να είναι ένας υγιής ρυθμός προσλήψεων, αλλά σε δείχνει μετριοπάθεια σε σχέση με το μετα-πανδημικό κύμα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις