Πέμπτη, 22 Αυγ.
34oC Αθήνα

Γιάννενα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την κακοκαιρία που έφερε πλημμύρες και καταστροφές

Γιάννενα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την κακοκαιρία που έφερε πλημμύρες και καταστροφές

Τα Γιάννενα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά το δυνατό μπουρίνι με βροχή και χαλαζόπτωση, που έφερε πλημμύρες και ζημιές σε μια σειρά από περιοχές της πόλης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται τα Γιάννενα μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου του 2024, μετά την θεομηνία που έπληξε την πόλη με χαλάζι και καταρρακτώδη βροχή, την περασμένη Κυριακή 18 Αυγούστου. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας ενημέρωσε χθες το βράδυ (21-08-2024) το δημοτικό συμβούλιο για την εξέλιξη έπειτα από αίτημα που υπέβαλε η δημοτική αρχή στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία δύναται να αποζημιωθούν ενώ θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Ο κ. Μπέγκας στην πρώτη επίσημη ενημέρωση μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ούτε στους φορείς αλλά ούτε και στους πολίτες ενώ αντίθετα την επόμενη μέρα ήχησε το 112.

Ο Δήμαρχος είπε επίσης ότι ο μηχανισμός του Δήμου κινητοποιήθηκε άμεσα και συμπλήρωσε ότι δεν υπήρξαν βουλωμένα φρεάτια αλλά οι σχάρες έφραξαν από τα φερτά υλικά την ώρα της θεομηνίας.

Το δυνατό μπουρίνι στα Γιάννενα

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής όταν την πόλη έπληξαν καταρρακτώδεις βροχές και χαλαζοπτώσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπήρξαν στις οδούς Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Βογιάνου και Γαριβάλδη, ενώ επλήγησαν και προάστια όπως το Πέραμα και το Νεοχωρόπουλο.

Από τον δυνατό αέρα έσπασαν κλαδιά δέντρων και έπεσαν στον δρόμο ενώ η πυροσβεστική δέχθηκε πολλές κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια και για κοπές δέντρων. Όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ λόγω του όγκου του νερού που έπεσε η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με ιδιαίτερη δυσκολία.

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης στο μώλο έδωσαν μάχη να κρατήσουν τα νερά έξω από τις επιχειρήσεις τους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις