Πέμπτη, 22 Αυγ.
34oC Αθήνα

Νιγηρία: Συμμορία κακοποιών δολοφόνησε τοπικό μονάρχη που κράταγε όμηρο γιατί δεν πλήρωσαν γρήγορα τα λύτρα

Νιγηρία: Συμμορία κακοποιών δολοφόνησε τοπικό μονάρχη που κράταγε όμηρο γιατί δεν πλήρωσαν γρήγορα τα λύτρα
Φωτογραφία αρχείου Accosiated Press - Sunday Alamba

Με θλιβερό τρόπο μπήκε τέλος στην ομηρεία ενός μονάρχη στη βορειοδυτική Νιγηρία, ο οποίος δολοφονήθηκε την Τρίτη (20.08.2024) από τους απαγωγείς του επειδή η οικογένειά του δεν πλήρωσε έγκαιρα τα λύτρα.

Ο 73χρονος μονάρχης του Γκόμπιρ της βορειδυτικής Νιγηρίας, Ίσα Μπάουα, είχε απαχθεί μαζί με τον γιο του πριν από τρεις εβδομάδες όταν μετέβαινε στην πόλη Σαμπόν Μπίρνι. Ο γιος του παραμένει κρατούμενος από μία συμμορία κακοποιών (bandits).

Η Νιγηρία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την δράση των συμμοριών που δεν διστάζουν να κάνουν οποιαδήποτε φρικτή εγκληματική πράξη για να κερδίσουν χρήματα.

«Η υψηλότητά του δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την καταβολή των λύτρων που ζητούσαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουάιμπου Γκουάντα Γκομπίρ, μέλος του συμβουλίου που επιλέγει τους μονάρχες στο εμιράτο του Γκομπίρ.

«Προτεραιότητά μας είναι πλέον να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του γιου του που παραμένει όμηρος», ανέφερε ο Γκομπίρ.

Οι απαγωγείς είχαν δώσει προθεσμία ως και Τρίτη για την καταβολή των λύτρων και είχαν απειλήσει πως θα εκτελούσαν τον 73χρονο τοπικό μονάρχη αν δεν έπαιρναν τα χρήματα.

«Πονοκέφαλος» για τις αρχές οι συμμορίες κακοποιών

Εδώ και αρκετά χρόνια, πολιτείες της βορειοδυτικής και κεντρικής Νιγηρίας ζουν με τον φόβο των επιθέσεων των bandits.

Οι συμμορίες κακοποιών έχουν τα κρησφύγετά τους σε αχανές δάση, σκοτώνουν, λεηλατούν και απαγάγουν.

Η δολοφονία του ηγέτη Ίσα Μπάουα, υπενθυμίζει το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η δράση των bandits στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους.

Πολλοί παραδοσιακοί τοπικοί ηγέτες στη Νιγηρία δεν έχουν εξουσία αλλά θεωρούνται θεματοφύλακες των τοπικών πολιτισμών και συχνά ασκούν μεγάλη επιρροή στους πληθυσμούς. Ο εμίρης του Γκομπίρ είναι ο πρώτος τοπικός μονάρχης με επιρροή που δολοφονείται από κακοποιούς.

Τον Μάιο του 2014, τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ είχαν δολοφονήσει στήνοντας ενέδρα τον Ιντρίσα Τίμα, τον εμίρη της Γκουόζα, στην πολιτεία Μπόρνο (βορειοανατολικά).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις