Πέμπτη, 22 Αυγ.
34oC Αθήνα

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ουκρανία προσπάθησε να πλήξει τον πυρηνικό σταθμό στο Κουρσκ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ουκρανία προσπάθησε να πλήξει τον πυρηνικό σταθμό στο Κουρσκ
ΦΩΤΟ Reuters

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Πέμπτη (22.08.2024) την Ουκρανία ότι προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την υπηρεσία παρακολούθησης πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) για την κατάσταση στο Κουρσκ και την απόπειρα της Ουκρανίας να πλήξει – κατά εκείνον – τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, ούτε προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία, η αστραπιαία εισβολή της οποίας στο Κουρσκ, τη μεγαλύτερη στη Ρωσία από ξένη δύναμη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είδε χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα να διασχίζουν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, αιφνιδιάζοντας τη Μόσχα.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, είπε στον Πούτιν στην ίδια συνάντηση, ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ ήταν σταθερή.

Ο Πούτιν ενημερώθηκε ότι 115.000 Ρώσοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Κουρσκ

Νωρίτερα, ο Σμιρνόφ είπε ότι 133.000 άνθρωποι έφυγαν από τις οκτώ συνοριακές περιοχές της περιοχής του Κουρσκ, αλλά παρέμειναν 19.000.

«Σας κάλεσα προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντενίς Μαντούροφ σημείωσε ότι η Ρωσία αξιολογεί τις ζημιές στον αγροτικό τομέα και στη βιομηχανία στις παραμεθόριες περιοχές.

Ο ασκών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ, είπε ότι 133.190 κάτοικοι έχουν φύγει ή εγκαταλείψει την περιοχή. 

Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ, Αλεξάντερ Μπογκομάζ είπε στον Πούτιν ότι οι συνοριακές δυνάμεις απέτρεψαν προσπάθεια μίας ουκρανικής μονάδας δολιοφθορέων και αναγνώρισης να εισέλθει στην περιοχή.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις