Παρασκευή, 23 Αυγ.
33oC Αθήνα

MyData: Έρχεται παραγραφή φορολογικών υποθέσεων ελευθέρων επαγγελματιών – Ποιοι εξαιρούνται

MyData: Έρχεται παραγραφή φορολογικών υποθέσεων ελευθέρων επαγγελματιών – Ποιοι εξαιρούνται

«Χαράς ευαγγέλια» για τους ελευθέρους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του myData, καθώς επίκειται σε λίγους μήνες η παραγραφή φορολογικών υποθέσεων που τους βαρύνουν από το 2020.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με την ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που είχε σκοπό την κινητροδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών για να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω του myData, τον ερχόμενο Δεκέμβριο 2024, παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις του έτους 2020.

Αντίστοιχα, η ρύθμιση προβλέπει την μείωση του χρόνου παραγραφής και για τις υποθέσεις των ετών 2021 και 2022, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες διαβιβάζουν τα δεδομένα τους μέσω πιστοποιημένου Παρόχου ως Εκδότης είτε αποδέχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω πιστοποιημένου Παρόχου ως Λήπτης.

Στην περίπτωση Επιχείρησης – Εκδότη σημαίνει ότι τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022 παραγράφονται σε τρία αντί πέντε.
Για την Επιχείρηση – Λήπτη, τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022 παραγράφονται στα τέσσερα έτη αντί σε πέντε.

Ας σημειωθεί πως από την ρύθμιση επωφελούνται και οι ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα 4 χρόνια και για τις επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλά αποδέχονται τη λήψη ηλεκτρονικών τιμολογίων μέσω πιστοποιημένου Παρόχου, δηλώνοντας το στην ΑΑΔΕ.

Ποιοι εξαιρούνται

Ωστόσο, τα ανωτέρω πλεονεκτήματα δεν μπορούν να τα καρπωθούν όσοι έχουν «πιαστεί» στο παρελθόν να φοροδιαφεύγουν.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πως δεν μειώνεται στην τριετία ή τετραετία ο χρόνος παραγραφής, όταν η οντότητα κατά το έτος χορήγησης του ευεργετήματος ή οποτεδήποτε κατά τα προηγούμενα πέντε έτη πριν από αυτό, έχει διαπράξει «έγκλημα φοροδιαφυγής» δηλαδή το ύψος της είναι πάνω από 50.000 ευρώ και πρόκειται για παρακρατούμενους φόρους, πάνω από 100.000 ευρώ για φόρους εισοδήματος και πάνω από 75.000 ευρώ αν πρόκειται για εκδόσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

 

 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις