Παρασκευή, 23 Αυγ.
30oC Αθήνα

Εντοπίστηκε και στην Ικαρία το δηλητηριώδες έντομο Λιθόκερος – Είχε βρεθεί αρχικά στη Λάρισα

Εντοπίστηκε και στην Ικαρία το δηλητηριώδες έντομο Λιθόκερος – Είχε βρεθεί αρχικά στη Λάρισα

Μετά τη Λάρισα, το δηλητηριώδες έντομο με το όνομα Λιθόκερος, έκανε εμφάνιση και στο νησί της Ικαρίας, στην παραλία Αργυρού.

Το δηλητηριώδες έντομο Λιθόκερος βρέθηκε στην παραλία Αργυρού στην περιοχή Λευκάδα στην Ικαρία, ενώ στις 12 Αυγούστου είχε σημειωθεί η πρώτη εμφάνισή του στη Λάρισα στην περιοχή της Χαραυγής.

Συγκεκριμένα, ένας Λαρισαίος στην περιοχή της Χαραυγής είχε παρατηρήσει ότι στη βεράντα του σπιτιού του κινούνταν ένας λιθόκερος, ένα δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο, που έχει πολύ ισχυρό και επίπονο δάγκωμα και μπορεί να καταβροχθίσει μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια.

Ο λιθόκερος μοιάζει με κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε μέγεθος 12 εκατοστών. Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο.

Ο Λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 2-3 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της οικογένειας Belostomatidae, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας.

Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες, αλλά δεν προκαλεί θάνατο, εκτός και αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις