Παρασκευή, 23 Αυγ.
35oC Αθήνα

Τι να περιμένει κανείς από τη διάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole

Τι να περιμένει κανείς από τη διάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole

Η ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του Κάνσας Σίτι στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ ξεκίνησε χθες το βράδυ (22.8.2024) με ένα δείπνο γεμάτο με κεντρικούς τραπεζίτες, οικονομολόγους και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Για τους επενδυτές και τους παρατηρητές της Fed, η κεντρική ομιλία του προέδρου Τζερόμ Πάουελ σήμερα, θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Με τη Fed να βρίσκεται στο κατώφλι της μείωσης του κόστους δανεισμού από το υψηλότερο επίπεδο των δύο δεκαετιών, τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ θα αναλυθούν προσεκτικά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και το ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων.

Οποιαδήποτε σχόλια που προσφέρουν πληροφορίες για τις απόψεις του σχετικά με την αγορά εργασίας και το πώς οι κίνδυνοι περαιτέρω αδυναμίας στοιχίζονται έναντι των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, θα εξεταστούν επίσης προσεκτικά.

Οι επενδυτές εκτιμούν μια μείωση των επιτοκίων κατά 1/4 της μονάδας (σ.σ. 0,25%) στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου, αλλά βλέπουν σχεδόν μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα μειώσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και δεν έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν πρόεδροι περιφερειακών τραπεζών ή άλλοι αξιωματούχοι της Fed βάσει του βασικού προγράμματος, πολλοί από αυτούς θα είναι παρόντες και θα δώσουν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. Ο Raphael Bostic της Ατλάντα, ο Patrick Harker της Φιλαδέλφειας και ο Austan Goolsbee του Σικάγο θα εμφανιστούν στην τηλεόραση του Bloomberg σήμερα.

Η Beth Hammack, η οποία ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, θα συμμετάσχει επίσης με τους νέους συναδέλφους της στην εκδήλωση. Είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον επόμενο μήνα.

Ο Άντριου Μπέιλι, επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, θα εκφωνήσει ομιλία σήμερ. Θα είναι η πρώτη του τοποθέτηση από την 1η Αυγούστου, όταν η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου μείωσε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Οι επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν περισσότερες μειώσεις αργότερα φέτος, θα αναζητήσουν την ανάγνωση των στοιχείων του για τον πληθωρισμό που ήταν λίγο πιο ψύχραιμα από τα αναμενόμενα, καθώς και τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση.

Η συζήτηση του πάνελ το Σάββατο (24.8.2024), η οποία επικεντρώνεται στην επανεκτίμηση της αποτελεσματικότητας και της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, θα αναδείξει τις απόψεις κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο. Ο Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο της Βραζιλίας θα συμμετάσχει μαζί με την Άιντα Βόλντεν Μπάχε της Norges Bank και τον Φίλιπ Λέιν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 12:25 μ.μ. ώρα ανατολικής Ευρώπης.

Άλλοι συμμετέχοντες είναι ο Mario Centeno της Πορτογαλίας, ο Olli Rehn της Φινλανδίας, ο Robert Holzmann της Αυστρίας, ο Klaas Knot της Ολλανδίας, ο Pierre Wunsch του Βελγίου, η Rosanna Costa της Χιλής και η Tiff Macklem του Καναδά. Θα παρευρεθούν επίσης ο Indermit Gill της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Pierre-Olivier Gourinchas του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Jared Bernstein, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις