Σάββατο, 24 Αυγ.
36oC Αθήνα

Υδρογονάνθρακες: Στα 680 δισ. κ.μ. τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου της Ελλάδας

Υδρογονάνθρακες: Στα 680 δισ. κ.μ. τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου της Ελλάδας

Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα μας κοντά στα τέλη αυτής της δεκαετίας και να διαρκέσει περί τα 25 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Πολιτεία έχει παραχωρήσει σήμερα εννέα θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές σε κοινοπραξίες εταιρειών συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Πρίνου όπου η παραγωγή αργού συνεχίζεται (με φθίνοντα ρυθμό) για τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μέσα στην επόμενη διετία οι πετρελαϊκές που έχουν αναλάβει τις έρευνες θα λάβουν την τελική επενδυτική τους απόφαση για το αν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξακριβωθεί στην πράξη τί αποθέματα διαθέτει το κάθε οικόπεδο και αν έχει νόημα εμπορικά η εκμετάλλευσή τους.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση υπολογίζει τα δυνητικά αποθέματα σε 680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επισημαίνεται, δε, ότι η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας.

Τα οφέλη από μια θετική εξέλιξη θα είναι σημαντικά για την εθνική μας οικονομία: Τα άμεσα οικονομικά οφέλη από την πιθανή παραγωγή φυσικού αερίου για το ελληνικό κράτος με βάση μια χρονική διάρκεια εικοσιπενταετίας από την έναρξη της παραγωγής θα προέρχονται από την φορολογία εισοδήματος και από τα μερίσματα παραγωγής και άλλα λοιπά ανταλλάγματα.

Παράλληλα η προώθηση ενός συστήματος ανακατανομής πόρων που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες για στήριξη των τοπικών οικονομιών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσω ενδεχόμενης διάθεσης πόρων για την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να μετριάσει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο καθιστώντας τη λειτουργία αυτού του βρόχου ανάδρασης ως προτεραιότητα δημοσίου συμφέροντος.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις