Κυριακή, 1 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Κορονοϊός: Είναι ασφαλές να κάνουμε τεστ που έχει λήξει;

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Αύξηση συνεχίζει να καταγράφει η θετικότητα του κορονοϊού SARS-CoV2 στην κοινότητα, ως επακόλουθο της μαζικής εξόδου των εκδρομέων και του συγχρωτισμού, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού συνήθως είναι τα εξής: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή, μπούκωμα, κόπωση, δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα.

Η πρώτη σκέψη που, συνήθως, κάνουμε μόλις αναπτύξουμε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι ότι νοσούμε από κορονοϊό. Και η επόμενη κίνηση είναι να ανοίξουμε το συρτάρι του δωματίου μας, που είχαμε αφήσει το τεστ κορονοϊού. Την στιγμή, όμως, που επιχειρούμε να το ανοίξουμε για να ακολουθήσουμε την προβλεπόμενη διαδικασία, συνειδητοποιούμε ότι έχει λήξει.

Άραγε, πόσο ασφαλές είναι να το χρησιμοποιήσουμε; Μήπως, πρέπει να αγοράσουμε καινούργιο από το φαρμακείο της γειτονιά μας;

«Τα τεστ αντισωμάτων που κάνουμε στο σπίτι (self test) έχουν ημερομηνία λήξεως, αλλά δεν λήγουν όλα τα μέρη τους», επισημαίνει ο μικροβιολόγος και παθολογοανατόμος Dr. Daniel Rhoads, διευθυντής του Τομέος Μικροβιολογίας στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

«Ο στυλεός (μπατονέτα) με τον οποίο γίνεται η λήψη του επιχρίσματος από τη μύτη, δεν λήγει. Ωστόσο το υγρό διάλυμα και η ταινία που το αναλύει έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ειδικό, «η ταινία περιέχει αντισώματα ειδικά για τον κορονοϊό. Αν νοσείτε από τον ιό, το δείγμα σας θα περιέχει αντιγόνα που θα δεσμευτούν από τα αντισώματα. Τα αντισώματα είναι μικρά θραύσματα πρωτεΐνης, τα οποία εκφυλίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, το υγρό διάλυμα στο οποίο αναδεύουμε την μπατονέτα με το δείγμα από τη μύτη μας (ρινικό επίχρισμα) μπορεί να εξατμιστεί με τον καιρό. Αν έχει συμβεί αυτό, δεν θα έχετε αρκετό όγκο υγρού για να κάνετε σωστά το τεστ. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να κάνετε το τεστ, αλλά να ζητήσετε ένα καινούργιο» υπογραμμίζει ο Dr. Rhoads.

Τι μπορεί να συμβεί αν κάνετε το τεστ που έχει λήξει

Εάν, παρ’ όλα αυτά, κάνετε το τεστ, το αποτέλεσμά του μπορεί να μην είναι ακριβές. Αυτό που πρέπει να σας προβληματίζει, όμως, δεν είναι τόσο αν θα βγει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, «από επιστημονικής απόψεως δεν έχει νόημα ένα ληγμένο αυτοδιαγνωστικό τεστ να βγάλει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι ότι θα δώσει ψευδώς αρνητικό, επειδή τα αντισώματα που περιέχει δεν λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά και δεν ανιχνεύουν τον κορωνοϊό», διευκρινίζει ο Dr. Rhoads. «Ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, όμως, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τον ασθενή».

Τι ρόλο παίζει η θερμοκρασία

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης του τεστ, τα αποτελέσματα του μπορεί να επηρεαστούν από τις συνθήκες φύλαξης, όπως είναι η θερμοκρασία. «Αν το έχετε τοποθετήσει σε χώρο πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, μπορεί να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα», επισημαίνει ο ειδικός.

Έτσι, λοιπόν, η ιδανική επιλογή είναι να διατηρείτε τα τεστ στην αρχική συσκευασία τους και να τα τοποθετείτε σε ξηρό χώρο που είναι δροσερός (χωρίς υγρασία). Κάτι αντίστοιχο, βέβαια, ισχύει και γα τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, συνεπώς, μπορείτε να το βάζετε στο μπάνιο ή στην κουζίνα. Αλλά και το υπνοδωμάτιό σας είναι, επίσης, σωστή επιλογή, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι βρίσκεται μακριά από εστίες θερμότητας και ψύξης.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις