Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Κρατικά ομόλογα Κίνας: Μετά το ράλι, ήρθε η κατρακύλα – Προβληματισμός για τις κρατικές παρεμβάσεις

Κρατικά ομόλογα Κίνας: Μετά το ράλι, ήρθε η κατρακύλα – Προβληματισμός για τις κρατικές παρεμβάσεις

Προβληματισμός επικρατεί σε κυβερνητικό επίπεδο στην Κίνα, καθώς η απόπειρα να ανακοπεί το ράλι – ρεκόρ στην αγορά των ομολόγων, είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε βαθμό που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους «πονοκεφάλους» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι συναλλαγές στο πιο ενεργό 10ετές κρατικό ομόλογο της Κίνας μειώνονται σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον μέσο ημερήσιο όγκο την Τετάρτη και την Πέμπτη (21 – 22.08.2024) να υπολείπεται κατά περίπου 90% του μέσου όρου της 7ης και 8ης Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία από το επίσημο σύστημα συναλλαγών CFETS.

Η πτώση του όγκου έρχεται καθώς το Πεκίνο εντείνει τα μέτρα για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης αυτή την εβδομάδα κατά των «παράνομων» συναλλαγών.

Η εκστρατεία του κινεζικού κράτους κατά της κερδοσκοπίας ξεκίνησε με απλές προφορικές προειδοποιήσεις νωρίτερα φέτος, αλλά η αντίδραση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας κατά του ράλι κλιμακώθηκε σε αυξημένη δράση αυτόν τον μήνα.

Μέτρα όπως οι συστηματικές πωλήσεις από κρατικές τράπεζες για να ανεβάσουν τις αποδόσεις και οι επανειλημμένοι ρυθμιστικοί έλεγχοι σε ορισμένους επενδυτές κράτησαν την αγορά σε επιφυλακή και μείωσαν τις εμπορικές δραστηριότητες.

Η απόδοση διαπραγματευόταν στο 2,15% την Παρασκευή, από το χαμηλό ρεκόρ του 2,12% περίπου στις αρχές του μήνα.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας πούλησε 10ετή ομόλογα σε χαμηλές αποδόσεις ρεκόρ.

Η ρυθμιστική αρχή εξέφρασε δυσφορία για τον αντίκτυπο στην αγορά αυτή την εβδομάδα. Ενώ οι κερδοσκοπικές συναλλαγές ομολόγων θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την κρατική αντίδραση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να φτάσουν στο αντίθετο άκρο, δηλαδή να σταματήσουν εντελώς τις συναλλαγές, δήλωσε αξιωματούχος της Εθνικής Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Χρηματοπιστωτικής Αγοράς σε συνέντευξή του.

Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας, οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και η έλλειψη ελκυστικών επενδυτικών εναλλακτικών λύσεων οδήγησαν τους επενδυτές να στρέφονται στα κινεζικά κρατικά ομόλογα φέτος. Οι αξιωματούχοι έχουν επιδιώξει να περιορίσουν τις αγορές, επιφυλακτικοί για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank το 2023, η οποία συσσωρεύτηκε σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα πριν από την αντιστροφή της αγοράς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις