Σάββατο, 24 Αυγ.
32oC Αθήνα

Οργή ΥΠΕΞ για τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη

Οργή ΥΠΕΞ για τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη

Τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων της Κωνσταντινούπολης καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) κάλεσε τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας πράξης, όπου βάνδαλοι βεβήλωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευή (23.08.2024) το ορθόδοξο ρωμαίικο νεκροταφείο του Άγιου Ελευθέριου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, ένα ιστορικό κοιμητήριο που εξυπηρετεί την ορθόδοξη κοινότητα στην περιοχή από το 1865.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Σε δήλωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του κοιμητηρίου στα τοπικά ΜΜΕ τονίζεται ότι η επίθεση αυτή αποτελεί «πράξη κατά των θρησκευτικών αξιών» της ορθόδοξης κοινότητας της περιοχής.

Η ανακοίνωση του κοιμητηρίου:

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου στα Ταταούλα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητα μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επιτόπιας έρευνας που κατέφθασαν άμεσα διαπίστωσαν ότι είχε γίνει βαθιά ανασκαφή στο κοιμητήριο, για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε τα σκυλιά που φυλούσαν το νεκροταφείο ήταν ναρκωμένα και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από κτηνίατρο. Αυτή η επίθεση θεωρείται μια πράξη κατά των θρησκευτικών μας αξιών. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές δυνάμεις και πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό».

Το Ρωμαίικο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου Kurtuluş βρίσκεται στη συνοικία των Ταταούλων και είναι ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία που εξυπηρετεί την βαθιά ριζωμένη Ελληνορθόδοξη κοινότητα της περιοχής από το 1865. Το νεκροταφείο, που υπάρχει εδώ και 159 χρόνια, έχει μεγάλη σημασία τόσο από θρησκευτικής όσο και από πολιτιστικής απόψεως.

Αυτός ο χώρος που έγινε μάρτυρας της πολυπολιτισμικής δομής της συνοικίας, αποτέλεσε σύμβολο των διαφορετικών κοινοτήτων που συμβιώνουν ειρηνικά καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταταούλων, Γιώργος Θεοδωρίδης, τόνισε σε δικές του δηλώσεις ότι πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός και δήλωσε σίγουρος πως οι Τουρκικές Αρχές θα εξιχνιάσουν γρήγορα την υπόθεση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις