Κυριακή, 25 Αυγ.
31oC Αθήνα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία παρέλαβε το 1ο γερμανικής τεχνολογίας υποβρύχιο – «Υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα με ισχυρό ναυτικό»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία παρέλαβε το 1ο γερμανικής τεχνολογίας υποβρύχιο – «Υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα με ισχυρό ναυτικό»
REUTERS

Το πρώτο γερμανικής τεχνολογίας, υποβρύχιο κλάσης Reis εντάχθηκε επίσημα στον στόλο της Τουρκίας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ναυτική βάση Άκσαζ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει πως η Άγκυρα ενισχύει το ναυτικό της για την υποστήριξη της Γαλάζιας Πατρίδας.

Σε εκδήλωση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, η οποία έγινε το Σάββατο (24.08.2024) στη ναυτική βάση Ακσάζ της Μαρμαρίδας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως στο οπλοστάσιο του τουρκικού Ναυτικού εντάχθηκε νέο υποβρύχιο «Τύπου 214», που κατασκευάστηκε σε τουρκικά ναυπηγία με τεχνογνωσία και συνεργασία της γερμανικής Thyssenkrupp, το PİRİREİS. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο δεύτερο υποβρύχιο του τουρκικού Ναυτικού, HİZİRREİS, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμές.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα των τουρκικών υποβρυχίων επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2027.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τρίτο υποβρύχιο ΜURATREİS το οποίο καθελκύστηκε, ενώ τόνισε πως μέχρι το 2029 το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει έξι νέα υποβρύχια.

«Είμαστε μια χώρα που περιβάλλεται στις τρεις πλευρές της από θάλασσες, με τα μάτια όλου του κόσμου να είναι στραμμένα πάνω μας. Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γεωγραφίας που υπήρξε επί αιώνες θέατρο παγκόσμιων αγώνων εξουσίας. Είμαστε ένα έθνος που οφείλει την χιλιόχρονη ύπαρξή του σε αυτά τα εδάφη στο ιερό αίμα και τις θυσίες των μαρτύρων του.

Γνωρίζουμε ότι για να ζήσουμε ειρηνικά στα εδάφη μας, πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ναυτικό τόσο στη Γαλάζια Πατρίδα μας όσο και σε μακρινές γεωγραφικές περιοχές. Με αυτή την κατανόηση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε τομέα από το 2002 με το σύνθημα “Ισχυρή Τουρκία, Ισχυρός Στρατός”», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Όπως συμβαίνει και σήμερα εδώ, οι φίλοι μας παρακολουθούν τα βήματα της Τουρκίας με φθόνο, οι αδελφοί μας με ευγνωμοσύνη και υποστήριξη και οι αντίπαλοί μας με φόβο. Η ραχοκοκαλιά του στόχου μας για την ενίσχυση του στρατού μας είναι οι προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα και την αποτροπή του ναυτικού μας.

Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους μας για την προμήθεια όλων των ειδών των πλατφορμών και συστημάτων που χρειάζονται οι Ναυτικές μας Δυνάμεις. Με κάθε πλοίο του οποίου το έργο ολοκληρώνεται, η κατασκευή ξεκινά, εκσυγχρονίζεται ή παραδίδεται, φέρνουμε το ναυτικό μας ένα βήμα πιο κοντά στο επίπεδο που στοχεύουμε» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ερντογάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις