Κυριακή, 25 Αυγ.
32oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη» προειδοποιεί ο Νετανιάχου την Χεζμπολάχ

Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη» προειδοποιεί ο Νετανιάχου την Χεζμπολάχ

Το μήνυμα πως το Ισραήλ δεν έχει πει την «τελευταία του λέξη» έστειλε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τα αντίποινα της Χεζμπολάχ που εξαπέλυσε άγριο σφυροκόπημα στη χώρα με 320 πυραύλους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα, Κυριακή (25.08.24) τη Χεζμπολάχ ότι «αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας».

«Πριν τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον διοικητή της Χεζμπολάχ και σήμερα αποτρέψαμε τα επιθετικά σχέδιά της», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε όλα τα drones και τις ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η «απάντηση» που έδωσε το Ισραήλ ήταν «ακόμη ένα βήμα προς την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων μας στα σπίτια τους».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ εξαπολύοντας πολλαπλά πλήγματα στον Λίβανο.

Όμως, η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι κατάφερε να εκτοξεύσει εκατοντάδες drones και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων σε αντίποινα για τον θάνατο του στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τα αντίποινα προς το Ισραήλ καθυστέρησαν για «πολιτικούς λόγους» και κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων συνομιλιών για μια συμφωνία εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Ο αξιωματούχος, σε γραπτές του δηλώσεις που διένειμε στον Τύπο, επεσήμανε ότι η Χεζμπολάχ «εργάστηκε» ώστε να διασφαλίσει πως η απάντησή της στον φόνο του Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιουλίου δεν θα προκαλέσει ευρείας κλίμακας πόλεμο.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά «τις τελευταίες εξελίξεις», διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Sky News: Η ανάλυση για την κλιμάκωση της έντασης και την αντίδραση του Ισραήλ

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ αντέδρασε στα αντίποινα του Ισραήλ, στρατιωτικός αναλυτής του Sky News τονίζει ότι οι ανακοινώσεις και των δύο πλευρών παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής. «Η στρατιωτική μας επιχείρηση για σήμερα ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε», αναφέρει σε δήλωσή της η Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ από τη μεριά του ισχυρίζεται ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ προκάλεσε πολύ μικρή ζημιά και ότι απετράπη η πολύ πιο σοβαρή επίθεση του κινήματος που θα είχε στόχο το βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Μπελ, τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο χώρο της πληροφόρησης: «Η Χεζμπολάχ θέλει να θεωρηθεί αυτό ως ένα επιτυχημένο χτύπημα. Το Ισραήλ προσπαθεί να δείξει ότι ότι κατάφερε να προστατέψει τους πολίτες του».

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε μη κατευθυνόμενες ρουκέτες στην επίθεσή της, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τον αναλυτή, ότι ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ ήταν «αρκετά αποτελεσματικός».

Ο Μπελ επισήμανε επίσης δύο πράγματα που ξεχωρίζουν από στρατιωτική άποψη, βασιζόμενος στις πληροφορίες που έχουν δώσει στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.

«Τα ισραηλινά χτυπήματα ξεκίνησαν περίπου μισή ώρα πριν από τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ. Αυτό υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση που καθοδηγείται από τις μυστικές υπηρεσίες. Από τα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ προετοιμαζόταν για ένα μεγάλο κύμα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και/ή το Ιράν. Αυτό που φαίνεται να συνέβη τώρα είναι ότι, με το που αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται να λάβει χώρα [αυτή η επίθεση], πάτησαν το κόκκινο κουμπί και ξεκίνησαν τα πάντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι υπήρξε εμπλοκή των ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρο και το υποβρύχιο βρίσκονται στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή. «Αλλά προς το παρόν η κατάσταση μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί», σημειώνει ο αναλυτής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις