Δευτέρα, 26 Αυγ.
29oC Αθήνα

Χασάν Νασράλα: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ που κρύβεται γιατί φοβάται μην τον δολοφονήσει το Ισραήλ

Χασάν Νασράλα: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ που κρύβεται γιατί φοβάται μην τον δολοφονήσει το Ισραήλ
Φωτογραφία αρχείου Associated Press - Hussein Malla

«Η Χεζμπολάχ δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας (σ.σ. κατά του Ισραήλ) σήμερα, αλλά μπορεί να τους χρησιμοποιήσει στο μέλλον», είπε στο διάγγελμά του ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Με αρκετό ενδιαφέρον παρακολούθησε σήμερα (25.08.2024) όλος ο κόσμος, το διάγγελμα που απεύθυνε ο Χασάν Νασράλα για την επίθεση που έκανε η Χεζμπολάχ εκτοξεύοντας 320 πυραύλους κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο Τελ Αβίβ.

Και ενώ το Ισραήλ «μετρά» τις πληγές του, τα μάτια του κόσμου έχουν «πέσει» πάνω στον 63χρονο ηγέτη της οργάνωσης που με αυτοπεποίθηση μιλά στην τηλεόραση για τη δύναμη που κρύβει η Χεζμπολάχ.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι λίγες, καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατευτεί από μία πιθανή δολοφονία.

Ποιος είναι όμως ο Χασάν Νασράλα που έδωσε εντολή για την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ;

Ο Σεΐχης Χασάν Νασράλα είναι σιίτης κληρικός και αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε πολιτική, αλλά και στρατιωτική δύναμη.

Έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από το 1981, όταν ο πρώτος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, τον διόρισε προσωπικό αντιπρόσωπό του στον Λίβανο.

Ο Νασράλα δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και χρόνια, επειδή φοβάται τη δολοφονία του από το Ισραήλ.

Παρά την φυσική του απουσία, κάθε εβδομάδα εκφωνεί τηλεοπτικές ομιλίες.

Στο διάγγελμά που απηύθυνε σχετικά με την επίθεση στην ισραηλινή στρατιωτική βάση, ο Χασάν Νασράλα είπε πως ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της οργάνωσης Φουάντ Σουκρ.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως η «απάντηση» άργησε για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής στρατιωτικής κινητοποίησης του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ αποφάσισε να μην στοχεύσει σε περιοχές με αμάχους.

Η Χεζμπολάχ, είπε ο Νασράλα, δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας σήμερα, αλλά μπορεί να τους χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

«Το Ισραήλ χτύπησε μόνο δύο εκτοξευτές ρουκετών, αλλά δεν χτύπησε τους εκτοξευτές των UAV», είπε.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις