Δευτέρα, 26 Αυγ.
32oC Αθήνα

ΗΠΑ: Πτώση των παραγγελιών επιχειρηματικού εξοπλισμού

ΗΠΑ: Πτώση των παραγγελιών επιχειρηματικού εξοπλισμού

Οι παραγγελίες που δόθηκαν στα αμερικανικά εργοστάσια για επιχειρηματικό εξοπλισμό μειώθηκαν τον Ιούλιο του 2024, ενώ η αύξηση του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις είναι πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τις επενδύσεις.

Η αξία των βασικών παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών, ένα υποκατάστατο για τις επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό, μειώθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα μετά από αναθεωρημένη αύξηση 0,5% τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου σήμερα (26.8.2024). 

Οι κρατήσεις για όλα τα διαρκή αγαθά – αυτά που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια – σημείωσαν άλμα 9,9%. Εξαιρουμένου του εξοπλισμού μεταφορών, οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,2%, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Παρόλο που πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δεσμεύονται να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και τη μελλοντική ζήτηση έχει κάνει τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τα σχέδια επέκτασης. Αυτό υποδηλώνει ότι η εργοστασιακή παραγωγή μπορεί να παλέψει για δυναμική τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, οι προοπτικές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ζήτησης έχουν τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Οι αποστολές βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών, ένας αριθμός που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον υπολογισμό των επενδύσεων σε εξοπλισμό στην έκθεση της κυβέρνησης για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, μειώθηκε κατά 0,4% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Πριν από την έκθεση, η πρόβλεψη GDPNow της Atlanta Fed προέβλεπε μια μικρή αύξηση των δαπανών των επιχειρήσεων για εξοπλισμό για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου έδειξε ότι το επίπεδο των κρατήσεων για εμπορικά αεροσκάφη, το οποίο είναι ευμετάβλητο από μήνα σε μήνα, ανέκαμψε απότομα μετά την κατακόρυφη πτώση του κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τα μέσα του 2020.

Η Boeing ανέφερε 72 παραγγελίες τον Ιούλιο, έναντι 14 τον Ιούνιο. Οι παραδόσεις εμπορικών αεροσκαφών της εταιρείας δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης μετά από μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην ιστορία της εταιρείας.

Αν και συχνά είναι χρήσιμη η σύγκριση των δύο, οι παραγγελίες αεροσκαφών είναι ευμετάβλητες και τα κυβερνητικά στοιχεία δεν συσχετίζονται πάντα με τα μηνιαία στοιχεία των κατασκευαστών αεροσκαφών.

Πρόσφατες έρευνες διευθυντών αγορών έδειξαν ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ παλεύει για δυναμική. Ο δείκτης μεταποίησης του Institute for Supply Management νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιούλιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ ο δείκτης PMI της S&P Global Flash τον Αύγουστο συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις