Κυριακή, 1 Σεπτ.
30oC Αθήνα

9 +1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Εσθονία

9 +1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Εσθονία
iStock

Η Εσθονία είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και συνορεύει με τη Λετονία και τη Ρωσία.

Η επίσημη γλώσσα της Εσθονίας συγγενεύει με την φιλανδική και την ουγγρική.

Αρκετοί μπορεί να έχουν ακούσει για την Εσθονία, αφού ανήκει στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει κάθε χρόνο στην Eurovision, ωστόσο, δεν αποτελεί και τόσο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Ας δούμε, λοιπόν, δέκα πράγματα που είναι πιθανό να μην γνωρίζατε για την μία εκ των χωρών της Bαλτικής – μαζί με την Λετονία και την Λιθουανία.

Η Εσθονία είναι η πιο βόρεια από τις χώρες της Βαλτικής, αποτελώντας ένα ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας. Λόγω της πλούσιας δασικής έκτασης και των ακατοίκητων νησιών, το θέαμα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό. 

Είναι μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης

Αναμφίβολα, υπάρχουν εκατοντάδες μικρά έθνη, ωστόσο, η Εσθονία είναι μια από τις πιο μικρές χώρες της Ευρώπης. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ έχει έκταση μόλις 45.339 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι Εσθονοί δεν χρειάζεται να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, καθώς έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν από την άνεση του σπιτιού τους, μ’ ένα κλικ. Οι κάτοικοι της χώρας δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «γραφειοκρατία», αφού, τα «πάντα» γίνονται ηλεκτρονικά, από την δήλωση του φόρου εισοδήματος, μέχρι και την πρόσβαση σε διάφορες άλλες υπηρεσίες που αφορούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Έτσι, η Εσθονία πρωτοπορεί στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο και προάγει την διαφάνεια σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.

Θερμοκρασίες υπό του μηδενός

Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι θερμοκρασίες πέφτουν υπό του μηδενός (-6,5°C). Οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όπου η χαμηλότερη θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους -35°C, κατά τις βραδινές ώρες. Το ιστορικό χαμηλό είναι -46,3°C. Επίσης, οι κυκλώνες φέρνουν χιονοθύελλες, ενώ στο έδαφος σχηματίζεται παγετός και η θάλασσα παγώνει.

Σχεδόν το ένα τέταρτο της χώρας αποτελείται επίσης από προστατευόμενες δασικές περιοχές, κατατάσσοντας την Εσθονία στην 4η θέση των χωρών που έχουν την καλύτερη ποιότητα αέρα στον κόσμο. Τα δάση της είναι γεμάτα από λύγκες (αιλουροειδές), αλεπούδες, κουνέλια και ελάφια.

Έχει πλούσια άγρια πανίδα

Η Εσθονία θεωρείται, επίσης, ένα υπέροχο μέρος για την φιλοξενία εκατοντάδων ζώων της άγριας φύσης. Περίπου 65 διαφορετικά είδη θηλαστικών ζουν στις δασικές εκτάσεις της χώρας, όπως: 250 λύκοι, 950 καφέ αρκούδες, 12.000 αγριογούρουνα, 12.000 άλκες και περίπου 130.000 αγριοκάτσικα.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν την Φινλανδία μέσω ενός σκάφους, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Εσθονία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και γύρω από τη χώρα, υπάρχουν χιλιάδες νησάκια για περιήγηση. Βέβαια, τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι ακατοίκητα, όμως, μερικά έχουν μόνιμους κατοίκους.

Η παλιά πόλη του Ταλίν στον κατάλογο της UNESCO

Το σύνολο των κτιρίων της παλιάς μεσαιωνικής πόλης του Ταλίν (σ.σ. πρωτεύουσα της Εσθονίας), έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει δεκάδες μοναδικά -περισσότερο ή λιγότερο διατηρημένα – οχυρά λόφων που χρονολογούνται από τους προχριστιανικούς χρόνους, ένα μεγάλο αριθμό ανέπαφων μεσαιωνικών κάστρων και εκκλησιών, ενώ η ύπαιθρος διαμορφώνεται ακόμα από την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού αρχοντικών από παλαιότερους αιώνες.

Κέρδισε την πλήρη ανεξαρτησία της το 1991

Μετά από αιώνες διαδοχικής γερμανικής, δανικής, σουηδικής και ρωσικής κυριαρχίας, οι Εσθονοί επαναστάτησαν με αποκορύφωμα την πρώτη ανεξαρτησία της χώρας από τη Ρωσική Αυτοκρατορία προς το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (24.02.1918) 

Ωστόσο, η περίοδος ανεξαρτησίας αποδείχθηκε βραχύβια, αφού η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε ξανά την χώρα προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθως, η χώρα κέρδισε την πλήρη ανεξαρτησία της στις 20 Αυγούστου 1991, όταν και αποχώρησε από την ΕΣΣΔ, στον απόηχο της γνωστής Επανάστασης του Τραγουδιού (Singing Revolution), το 1988, που πήρε την μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στην λογοκρισία του κομμουνιστικού καθεστώτος. Επίσης, την 1η Μαΐου του 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θρησκεία

Από τον πληθυσμό της Εσθονίας, περίπου το ένα τέταρτο θεωρεί τον εαυτό του θρησκευόμενο και μόνο το 14% θεωρεί τη θρησκεία σημαντικό μέρος της ζωής του. Το δεδομένο αυτό είναι αξιοσημείωτο, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό θρησκευόμενων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά τον αριθμό των θρησκευόμενων χωρών που εισέβαλαν στην Εσθονία στο πέρασμα των αιώνων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις