Τρίτη, 27 Αυγ.
28oC Αθήνα

Νέος συναγερμός στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο με πυραύλους και drones – Μπαράζ εκρήξεων

Νέος συναγερμός στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο με πυραύλους και drones – Μπαράζ εκρήξεων
REUTERS

Άλλη μια δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για τους Ουκρανούς καθώς βομβαρδιστικά και drones της Ρωσίας πετούν προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας, κηρύσσοντας συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η μεγαλύτερη μαζική επίθεση των τελευταίων εβδομάδων της Ρωσίας κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, έπληξε το ενεργειακό σύστημα της χώρας χτες Δευτέρα (26.08.2024), βυθίζοντάς την στο «σκοτάδι και το κρύο», ενόψει του χειμώνα. Παράλληλα στην Ουκρανική πόλη, Κρεβί Ρι σημειώθηκε νέα αεροπορική επιδρομή, όπου τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

«Η ουκρανική πολεμική αεροπορία επιβεβαιώνει την απογείωση (βομβαρδιστικών Τουπόλεφ) Tu-95MS από την αεροπορική βάση Ένγκελς (σ.σ. της νοτιοδυτικής Ρωσίας). Πύραυλοι ενδέχεται να εισέλθουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε περίπου δυο ώρες», ανέφερε γύρω στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ουκρανική πολεμική αεροπορία μέσω Telegram, προσθέτοντας κατόπιν πως κατευθύνονται επίσης στο έδαφός της drones.

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κρεβί Ρι (κεντρική Ουκρανία) σε ρωσικό πλήγμα εναντίον πολιτικής υποδομής, ανέφεραν νωρίτερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μεταδίδουν πως ακούστηκαν τρεις σειρές εκρήξεων στο Κίεβο· παραμένει άγνωστο αν επρόκειτο για καταρρίψεις στόχων ή πλήγματα.

«Μην αψηφάτε τους συναγερμούς, αναζητήστε καταφύγιο», προειδοποίησε η πολεμική αεροπορία μέσω Telegram τους πολίτες.

Αεροπορική επίθεση στην Κρέβι Ρι

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε έπειτα από πυραυλικό πλήγμα της Ρωσίας εναντίον κτιρίου πολιτικής υποδομής στην πόλη Κρεβί Ρι, στην κεντρική Ουκρανία, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Βίλκουλ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη.

Εκτός από τον ένα νεκρό, υπάρχουν φόβοι για ακόμη 5 ανθρώπους ότι θάφτηκαν στα συντρίμμια του κτιρίου.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι, που τραυματίστηκαν στο πλήγμα, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται, κατά την ίδια πηγή.

Ο Σερχίι Λίσακ, ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, όπου υπάγεται διοικητικά η πόλη, ανέφερε μέσω Telegram ότι η υποδομή καταστράφηκε ολοσχερώς.

Παράλληλα, η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου ανακοίνωσε πως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα για να αποκρούσει νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή. «Εντοπίστηκε κίνηση εχθρικών UAVs», μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, και «συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν στην περιφέρεια», σημείωσε η διοίκηση της περιφέρειας της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι νέες ρωσικές επιδρομές καταγράφονται την επομένη αυτής που χαρακτηρίστηκε η «πιο μαζική» επίθεση όλου του πολέμου από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Ουκρανίας, τον Μικόλα Όλεστσουκ, με πάνω από 200 πυραύλους και drones, εναντίον κυρίως των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

Αναφέρθηκαν εκτεταμένες διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές. Οι αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς πολίτες χθες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Μόσχα ξανάβαλε στο στόχαστρο το δίκτυο ηλεκτροδότησης ενόψει του χειμώνα.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 102 από 127 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία και 99 από τα 109 drones που εξαπολύθηκαν, ανέφερε ο επικεφαλής της αεροπορίας Όλεστσουκ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ υπέστησαν καταστροφές υποδομές σε 15 περιφέρειες, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε πως προκλήθηκαν «μεγάλες ζημιές στον ενεργειακό τομέα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες την «εξωφρενική» επιδρομή αυτή της Ρωσίας με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν κι άλλο ενεργειακό εξοπλισμό για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει το ενεργειακό της δίκτυο.

Ο Ζελένσκι είπε πως συζήτησε για τα ουκρανικά αντίποινα με τους επιτελείς του: «Τα προετοιμάζουμε», διαβεβαίωσε.

Στα πεδία των μαχών, καθώς η πίεση της Ρωσίας συνεχίζεται στο ανατολικό μέτωπο, ο Ζελένσκι υποσχέθηκε πως θα «ενισχυθούν περαιτέρω» οι δυνάμεις στην Πόκροβσκ, όπου έγιναν τουλάχιστον 56 εμπλοκές χθες, σύμφωνα με το επιτελείο στο Κίεβο.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις