Τρίτη, 27 Αυγ.
29oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος και Φαραντούρης υποψήφιοι να «αναμετρηθούν» με τον Κασσελάκη – Το «παιχνίδι» Πολάκη και η πρόταση μομφής

ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος και Φαραντούρης υποψήφιοι να «αναμετρηθούν» με τον Κασσελάκη – Το «παιχνίδι» Πολάκη και η πρόταση μομφής
Φωτογραφία Eurokinissi

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να συγκαλέσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εντελώς αιφνιδιαστικά δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα σενάρια για την πρόταση μομφής στην ΚΕ .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ενδέχεται  να συμμετέχει στην συνεδρίαση διαδικτυακά αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων του για το επόμενο διάστημα, ενώ θα αναφερθεί και στην ΔΕΘ. Οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν  ότι πρόθεση του είναι να κατευνάσει τα πνεύματα μέσα στο κόμμα την συγκεκριμένη στιγμή προκειμένου να μην υπάρξουν μεγαλύτερες εντάσεις ενόψει του γάμου του.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι χθες μέσα από μία ανάρτηση του έδωσε το στίγμα του λέγοντας ότι  «παροτρύνω όλες και όλους να κατευνάσουν τους τόνους και να μην τροφοδοτούν τα συστημικά ΜΜΕ, που βασίζονται στην διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντά τους».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση η συζήτηση γύρω από  την πρόταση μομφής που λέγεται ότι θα γίνει εις βάρος του στην ΚΕ στις 7-8  Σεπτεμβρίου.

Ο άνθρωπος που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την ιστορία δεν είναι άλλος από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος και στην συνέντευξη του στο Documento επέμεινε ότι τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Το ερωτηματικό που θέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι τι ακριβώς θέλει να πετύχει ο βουλευτής Χανίων μέσα από αυτή την διαδικασία, καθώς μία ενδεχόμενη αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει αυτόματα και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Παύλο Πολάκη.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι ο βουλευτής Χανίων δεν αποκλείεται να έχει αλλά πράγματα στο μυαλό του, όπως την προώθηση του Νίκου Παππά ή  της Ρένας Δούρου για την θέση του αρχηγού του κόμματος.   

Δεν καταθέτουν πρόταση μομφής οι «87»

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες  οι «87» δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην κατάθεση πρότασης μομφής, καθώς είναι μειοψηφία. Η απόρριψη της πρότασης τους θα τους έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την συγκεκριμένη στιγμή.

Ο προβληματισμός που υπάρχει σε αυτό το στρατόπεδο έχει να κάνει με το εάν θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής που ενδεχομένως θα καταθέσει ο Παύλος Πολάκη.

Πολλά στελέχη θεωρούν ότι εάν συνταχθούν με τον βουλευτή Χανίων θα εμφανιστούν ότι ταυτίζονται σε όλα τα θέματα με τον Παύλο Πολάκη. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο φανατικοί μάλιστα λένε ότι εάν τελικά ο βουλευτής Χανίων προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, αυτοί θα την υπερψηφίσουν και στην συνέχεια θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται πάντως σίγουροι ότι  η πρόταση μομφής δεν θα περάσει αφού η εσωκομματική αντιπολίτευση επηρεάζει χοντρικά  100 στελέχη από τα 300 της ΚΕ. Με τον Παύλο Πολάκη επίσημα έχουν συνταχθεί 10.  Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό,  οι αριθμοί δεν βγαίνουν αφού για να περάσει η πρόταση μομφής χρειάζονται 151 ψήφοι.

Ο μοναδικός που κάνει αντιπολίτευση

Η αλήθεια είναι ότι γενικότερα οι θέσεις του  Παύλου Πολάκη έχουν απήχηση από ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο όμως συντάσσεται και με τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι άνθρωποι αυτοί, ωστόσο, πολύ δύσκολα θα βρεθούν απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και αν σε γενικές γραμμές θεωρούν ότι ο βουλευτής Χανίων είναι ο μοναδικός που κάνει αντιπολίτευση.

Η  εκπρόσωπος τύπου  Βούλα Κεχαγιά  άφησε πάντως να εννοηθεί  ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα σηκώσει το γάντι εάν προκληθεί και θα στήσει κάλπες: «Δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του κόμματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι εφόσον  προκληθεί και τεθεί θέμα αμφισβήτησης που θα πάρει επίσημη μορφή στα όργανα η πρόσκληση θα είναι ευπρόσδεκτη και τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος που μπορεί να κρίνει τις εξελίξεις  είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό μελών της ΚΕ. Δηλαδή εάν ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος αποφασίσει να συστρατευθεί με τον Παύλο Πολάκη εκεί όλα είναι δυνατά.

Ποιοι θα βρεθούν απέναντι στον Κασσελάκη

Παράλληλα έχει αρχίσει και η συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να βρεθεί σε μία εκλογική διαδικασία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη .

Ο Σωκράτης  Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης παίζουν δυνατά ως υποψήφιοι, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι πρόταση έχει γίνει και στον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

Αύριο πάντως που ανοίγει η Βουλή αναμένεται να γίνει αποδεκτή και η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από την θέση του βουλευτή Επικρατείας.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι  τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να αναλάβει η Πόπη Τσαπανίδου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει αποφασίσει να κρατήσει την έδρα.

Όπως είναι γνωστό, ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη μία προσπάθεια να εκτεθεί ο Αλέξης Τσίπρας γιατί δεν τοποθετείται για το θέμα.

Τα στελέχη  που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα λένε πάντως ότι εάν την έδρα δεν την πάρει η Πόπη Τσαπανίδου τότε θα πάει στην Νέα Αριστερά. «Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του κόμματος να θέλει να πάει η έδρα σε άλλο κόμμα αρκεί να μην ενταχθεί στην ΚΟ στέλεχος που έχει φιλικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις