Τετάρτη, 28 Αυγ.
30oC Αθήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στον αέρα η συνέχιση των επιδοτήσεων τον Σεπτέμβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στον αέρα η συνέχιση των επιδοτήσεων τον Σεπτέμβριο

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και το Σεπτέμβριο.

Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος Αυγούστου βρίσκεται λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο του μήνα μεσοσταθικά κοντά στα 125-130 ευρώ/MWh, άρα ελαφρώς χαμηλότερα από τα 135 ευρώ του Ιουλίου που θεωρήθηκαν υπερβολικά και οδήγησαν την κυβέρνηση στο να λάβει τα έκτακτα μέτρα των επιδοτήσεων.

Κατ’ επέκταση, συνεχίζει να υφίσταται λόγος να στηριχθούν οι καταναλωτές, ενδεχομένως με ένα χαμηλότερο ποσό από τα 1,6 λεπτά/KWh του Αυγούστου.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορεί και ένα «μαξιλάρι» ύψους 20 εκατ. ευρώ που έμεινε στην άκρη από τη φορολόγηση των παραγωγών ρεύματος και την επιδότηση του τρέχοντος μήνα. Τα λεφτά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν κριθεί ότι υπάρξει ανάγκη.

Ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι τα μέτρα ελήφθησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επειδή θεωρήθηκε ότι υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Η κατάσταση αυτή έχει πλέον ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, άρα οι σταθερά ακριβές τιμές που βλέπουμε στη χονδρική θα πρέπει αποδοθεί σε άλλους παράγοντες, όπως την άνοδο του φυσικού αερίου.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις