Τετάρτη, 28 Αυγ.
28oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρος με κόμμα, αλλά χωρίς ΚΟ – Η πρώτη μεγάλη ήττα για Κασσελάκη – Όλο το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρος με κόμμα, αλλά χωρίς ΚΟ – Η πρώτη μεγάλη ήττα για Κασσελάκη – Όλο το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Ούτε  η λέξη τραγέλαφος δεν μπορεί να αποδώσει τα όσα θλιβερά και συνάμα απογοητευτικά συνέβησαν χθες Τρίτη (27.08.2024) στην ΚΟ  του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή εξ’ αποστάσεως μέσω zoom του Στέφανου Κασσελάκη.

Σε μία συνεδρίαση που στην πραγματικότητα άνοιξε ακόμα περισσότερο το ρήγμα που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης υπέστη την πρώτη του μεγάλη ήττα, δεδομένου ότι αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι δεν ελέγχει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ακόμα και αυτό δεν θα είχε μεγάλη σημασία, αν η αίσθηση που υπήρξε μετά από αυτή την ιστορία δεν ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο και στο τέλος κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Και πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από το να βλέπουν τα στελέχη, τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα τους να φυλλοροεί, να απαξιώνεται και να βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Στο 3%.

Η χθεσινή μέρα (27.08.2024) ήταν πραγματικά καθοριστική για όσα  θα συμβούν το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ελέγχει την ΚΕ – και προφανώς και το συνέδριο του κόμματος – δεν έχει όμως μία ευρεία πλειοψηφία στην ΚΟ του κόμματος  του.

Αν ήταν και η Τσαπανίδου

Και αυτό γιατί την εισήγηση του – η οποία είχε να κάνει με την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, και την αλλαγή των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων – την  υπερψήφισαν μόνο οι 17  βουλευτές που αποτελούν την δική του ομάδα, ενώ  οι «87» – που καταψήφισαν –  και που κοινοβουλευτικά αριθμούσαν σε 7 απέκτησαν άλλους  5 βουλευτές φτάνοντας τους 12. Παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Τα νούμερα δείχνουν ότι εάν στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν και η Πόπη Τσαπανίδου τότε τα πράγματα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ότι δεν είναι τώρα. Άλλωστε οι «87» έσπευσαν να πανηγυρίσουν λέγοντας ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα».

Η Κουμουνδούρου σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι «Ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετράει. Αν επιθυμεί η ομάδα των ‘’87’’, ή όσων είναι τέλος πάντων, ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ”.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι  ο Στέφανος Κασσελάκης με την χθεσινή (27.08.2024) του αιφνιδιαστική κίνηση μπορεί «να πήγε για μαλλί και να βγήκε κουρεμένος», αφού αποδείχθηκε ότι δεν ελέγχει την ΚΟ, τα πράγματα, ωστόσο, είναι διαφορετικά στην ΚΕ, καθώς όπως φαίνεται διατηρεί τις δυνάμεις του ακόμα και μετά την απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη .

Φρόντισε, άλλωστε, να μην χάσει αυτή την υπεροχή του βάζοντας τον Νίκο Παππά επικεφαλής της ΚΟ, αφού όπως είναι γνωστό, ο βουλευτής του Νότιου τομέα έχει αρκετές δυνάμεις τόσο στην ΚΕ όσο και στις οργανώσεις.

Δυαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολλοί ισχυρίζονται ότι, πλέον, θα υπάρχει δυαρχία στο κόμμα, αφού ο Νίκος Πάππας θα κληθεί να διαχειριστεί την προβληματική ΚΟ.

Ο Νίκος Παππάς δεν είναι ένα απλό στέλεχος. Είναι ένας πολιτικός που μέσα από δύσκολες διαδικασίες τα χρόνια των μνημονίων κατάφερε να αφήσει το δικό του στίγμα. Είναι  καλός στις διαπραγματεύσεις και τις συνθέσεις και αυτό που απομένει να φανεί είναι αν θα καταφέρει να κατευνάσει τις εντάσεις μέσα στην ΚΟ του κόμματος του, καθώς το εγχείρημα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

Η χθεσινή μέρα ανέδειξε, ωστόσο, και τον Σωκράτη Φάμελλο ως ένα δυναμικό παράγοντα, ο οποίος δεν το βάζει εύκολα κάτω. Το γεγονός ότι αρχικά αρνήθηκε να παραιτηθεί και όταν το έκανε ζήτησε να μην υπερψηφιστεί η εισήγηση του προέδρου δείχνει, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα μαζί του.

Στελέχη που είναι κοντά στον πρόεδρο υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο ήταν ιδιαίτερα κακές εδώ και πολύ καιρό, καθώς ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ αρνείτο στην πραγματικότητα να συνεργαστεί με τον πρόεδρο του κόμματος. Είχε δηλαδή καλά κάποιο τρόπο αυτονομηθεί και ακολουθούσε τον δικό του δρόμο.

Οι πιο ψύχραιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε κάθε δικαίωμα να κάνει τις αλλαγές που ήθελε μέσα στο κόμμα δημιουργώντας την δική του ομάδα από την στιγμή που θεωρούσε ότι κάποιοι τον υπονομεύουν. Ο τρόπος που το έκανε ωστόσο ήταν απαράδεκτος.

Η απαξίωση και η απόφαση να μπει μέσω zoon στην συνεδρίαση

Κατ’ αρχήν ενώ βρισκόταν στην Κρήτη για τον γάμο του συγκάλεσε εντελώς αιφνιδιαστικά την ΚΟ. Αρχικά μάλιστα είχε σκεφτεί ότι θα ανακοίνωνε τις αλλαγές στο κόμμα του μέσα από ένα κείμενο που θα διάβαζε ο διευθυντής της ΚΟ Θάνος Μωραΐτης. Προφανώς κάποιοι τον συμβούλευσαν ότι αυτό θα έδειχνε την πλήρη απαξίωση της ΚΟ και έτσι αποφάσισε να μπει μέσω zoom στην συνεδρίαση.

Ακόμα  και στελέχη που στηρίζουν τον πρόεδρο έλεγαν πάντως ότι όταν έχεις επιλέξει να ανακοινώσεις τέτοιες αλλαγές, που γνωρίζεις ότι θα φέρουν αναταραχή πρέπει να πάρεις το αεροπλάνο και να είσαι μαζί με τους βουλευτές σου, αλλιώς τα πράγματα θα  έχουν αυτή την κατάληξη.

Ένα ακόμα θέμα είναι αν πριν αποφασίσει αυτές τις αλλαγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει σωστή καταμέτρηση των βουλευτών και αν ο Στέφανος Κασσελάκης γνώριζε ότι θα έπαιρνε ένα ρίσκο το οποίο δημιουργεί πολλές εντυπώσεις. 

Στενοί συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει πάρει απόφαση ότι θα τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και θα φέρει την οριστική ρήξη με αυτούς που τον αμφισβητούν, καθώς όπως υποστηρίζει έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει το κόμμα. Το ζητούμενο είναι αν μετά από αυτές τις εξελίξεις στην ΚΟ ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να κάνει πράξη τα σχέδια του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις