Τετάρτη, 28 Αυγ.
30oC Αθήνα

Μπούμερανγκ για τον Κασσελάκη ο αιφνιδιασμός, το… Ζαγκλιβέρι έφαγε τον Φάμελλο, τι έλεγαν στον Μητσοτάκη για Τζιτζικώστα, οι δυσκολίες της Ούρσουλα, γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τους αριθμούς, όταν τρέχεις και οι άλλοι καλπάζουν, το διήμερο των διυλιστηρίων

Μπούμερανγκ για τον Κασσελάκη ο αιφνιδιασμός, το… Ζαγκλιβέρι έφαγε τον Φάμελλο, τι έλεγαν στον Μητσοτάκη για Τζιτζικώστα, οι δυσκολίες της Ούρσουλα, γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τους αριθμούς, όταν τρέχεις και οι άλλοι καλπάζουν, το διήμερο των διυλιστηρίων

Μπούμερανγκ

Η οριακή αποδοχή, με μια μόνο ψήφο διαφορά, της απόφασης Κασσελάκη να αντικαταστήσει με τον Νίκο Παππά, τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της ΚΟ φέρνει πιο κοντά την τελική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόεδρος με αυτήν την ισχνή πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ. Ο αιφνιδιασμός που επιδίωξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα Χανιά όπου βρίσκεται με το σύζυγό του Tyler για το γαμήλιο γλέντι που θα κάνουν 27 έως 30 Αυγούστου, γύρισε μπούμερανγκ. Οι Κασσελίστας που πήγε να επιβάλει με το έτσι θέλω, ξηλώνοντας στην ΚΟ αυτούς που διαφωνούν μαζί του, δεν πρόλαβαν να χαρούν. Οι άλλοι μισοί συνάδελφοι τους που είναι απέναντι από τον αρχηγό, δύσκολα θα τους αποδεχτούν. Πυροδοτούνται ραγδαίες εξελίξεις.

Άσφαιρα

Μέχρι την ανακοίνωση όλων των ονομάτων στην συνεδρίαση της ΚΟ της Τρίτης ούτε οι στενοί συνεργάτες με εξαίρεση τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μανώλη Καπνισάκη, δεν γνώριζαν όλες τις αλλαγές. Ο πανικός βουλευτών που βρίσκονται κοντά στον Κασσελάκη ότι χάνει τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε περίπτωση που ο Παύλος Πολάκης ή άλλο στέλεχος καταθέσει πρόταση μομφής, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση των πρωτοβουλιών. Το βασικό ζητούμενο ήταν τα κουκιά. Ο Νίκος Παππάς θεωρούνταν ότι, όπως και ο Παύλος Πολάκης, έχει σημαντική επιρροή στα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Επομένως από την συμμαχία μαζί του, ήλπιζε ο Κασσελάκης να κρατηθεί στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως φαίνεται αμφίρροπο, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΚΟ. Η

έκφραση δυσαρέσκειας στον πρόεδρο συμπαρασύρει και τον Παππά που και αποδυναμωμένος θα παίξει τον ρόλο του αντ ´ αυτού.

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

«Δεν θα παραιτηθώ» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία που έκανε μέσω zoom στους βουλευτές του, διαμηνύοντας στους διαφωνούντες ότι δεν θα τους διευκολύνει επιλέγοντας την παραίτηση στην οποίαν θεωρεί ότι τον εξωθούν. Θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους. Είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Ταυτόχρονα θα πρέπει να θεωρείται οριστικό το διαζύγιο με τον Πολάκη. Ο Κασσελάκης προχώρησε στην αντικατάσταση της θέσης που κατείχε ο Πολάκης στην ΚΟ, που σημαίνει ότι δεν τον περιμένει πλέον να επιστρέψει. Τοποθέτησε συντονίστρια ΕΠΕΚΕ (είναι οι τομεάρχες) την βουλευτή Γιώτα Πούλου, εκ των σκληρών υποστηρικτών του.

Το «άδειασμα»

Οι σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο άρχισαν να συγκεντρώνουν σύννεφα δύο – τρεις μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αφορμή ήταν η ενόχληση Φάμελλου, όταν ο νέος πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει γραφείο στη Θεσσαλονίκη παίρνοντας στην ουσία την πρωτοκαθεδρία από τον Φάμελλο αν και δεν το έκανε τελικά. Ο προεκλογικός αγώνας των ευρωεκλογών και η άρνηση κορυφαίων στελεχών να στηρίξουν τον Κασσελάκη ήταν μία κρίσιμη καμπή. Στην πρώτη ομιλία του στον Λευκό Πύργο, ο Φάμελλος επέλεξε να μην ακυρώσει την δική του εκδήλωση στο Ζαγκλιβέρι και στην δεύτερη, η κινητοποίηση ήταν τόσο ασθενής που η ομιλία ήταν από τις λιγότερο μαζικές. Ο πρόεδρος της ΚΟ αντέδρασε και στην απόφαση Κασσελάκη για καταστατικό συνέδριο τον Οκτώβριο. Επίσης με το που άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για υποψηφιότητα Φάμελλου, πριν ακόμη κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου και περάσει. Το αντάρτικο που σήκωσε ο Φάμελλος μετά το άδειασμα του, έδειξε ότι δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. Η επιμονή του να γίνει ψηφοφορία στην ΚΟ, που ήταν ευθεία αμφισβήτηση στον πρόεδρο, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Το ρίσκο

Ο Νίκος Παππάς ήταν το πρόσωπο – κλειδί που με την στήριξη που έδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη στην προεδρική κούρσα, αποσύροντας την δική του υποψηφιότητα, έκρινε την εκλογή του. Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και πάλι το πρόσωπο – κλειδί που στήριξε τον Κασσελάκη, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα όταν του ζήτησε να ξαναπάει σε εκλογές. Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης ο Παππάς έγινε και πάλι δεκανίκι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έγινε Κασσελίστας. Είναι και εκείνος παίκτης και ξέρει να παίζει με την ψυχολογία των Συριζαίων. Δεν θα είναι ένας εύκολος σύμμαχος. Μπορεί εύκολα να αλλάξει στρατόπεδο αν το προσωπικό του συμφέρον το υπαγορεύει.

Μετωπική Νο 1

Το πρώτο επεισόδιο στην τελική αναμέτρηση Κασσελάκη – διαφωνούντων γυρίστηκε στην ΚΟ, 10 μέρες πριν από την Κεντρική Επιτροπή όπου αναμενόταν να βγουν τα μαχαίρια με την αμφισβήτηση του προέδρου να είναι στην ατζέντα. Οι στρατοί πλέον παίρνουν τις θέσεις τους για τις μεγαλύτερες μάχες που έρχονται. Στο τέλος του δρόμου ή θα υπάρχει μισός ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη (μετά από μια νέα διάσπαση) ή μόνος Κασσελάκης θα ψάχνει για νέο κόμμα.

Το πουλόβερ

Η δημοσκόπηση της interview που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πέμπτο κόμμα, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να καταλαμβάνει την τρίτη θέση και την τέταρτη το ΚΚΕ, προκάλεσε πολλές συζητήσεις εντός και εκτός της Κουμουνδούρου. Κορυφαίο στέλεχος έλεγε σε άλλους βουλευτές ότι δεν εξεπλάγη από το μονοψήφιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ με όλα αυτά που συμβαίνουν αφού το πουλόβερ ήδη ξηλώνεται και ο κόσμος απογοητευμένος φεύγει. « Το περίμενα ότι θα πέσουμε κάτω από το 10%» έλεγε χαρακτηριστικά. « Όποιος γυρνάει στην περιφέρεια του και ακούει τον κόσμο εισπράττει την απογοήτευση».

Κόλαφος και για την ΝΔ

Η ΝΔ μπορεί να παραμένει πρώτο κόμμα αλλά η δημοσκόπηση έδειξε ότι έχασε περίπου το 50% της εκλογικής της δύναμης από τις εθνικές εκλογές του 2023 όταν πήρε το 41% και άλλες έξι μονάδες έχασε από τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε χθες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ όπου θα μιλήσει και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στις 6-8 Σεπτεμβρίου. Τον συνόδευαν 10 υπουργοί και υφυπουργοί. Επί εφτά ώρες είχε συναντήσεις και επαφές ενώ τα προηγούμενα χρόνια κρατούσε λιγότερες ώρες η επίσκεψη του. «Είδες τι σου κάνει το 28%;» σχολίασε υπουργός.

Σταρ

Ο μεγάλος σταρ ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τον οποίον ο πρωθυπουργός πρότεινε για Επίτροπο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μπράβο» έλεγαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον επέλεξε. Η Βόρεια Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο, στην καρδιά της ΕΕ.

Καθυστερήσεις

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την συγκρότηση της νέας Ευρωπαΐκής Επιτροπής. Αν και η προθεσμία λήγει 30 Αυγούστου, πέντε χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ιταλία, δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη στην πρόεδρο της Επιτροπής τους Επιτρόπους που προτείνουν. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει δυστοκία και σε ό,τι αφορά στις γυναίκες Επιτρόπους. Γύρω στις 7-8 φτάνουν μέχρι τώρα, είναι σημαντικά λιγότερες από τους άνδρες. Με την ολοκλήρωση των υποψηφιοτήτων, η πρόεδρος της Κομισιόν θα μοιράσει τα χαρτοφυλάκια.

Στα …θρανία

Με το χαρτοφυλάκιο ανά χείρας ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα αρχίσει τα εντατικά μαθήματα. Οι ακροάσεις που ακολουθούν τον Οκτώβριο είναι σκληρές. Απαιτούν από τους υποψήφιους Επιτρόπους βαθειά γνώση του αντικειμένου. Στο παρελθόν κόπηκαν υποψήφιοι και οι ηγέτες τους αντικατέστησαν με άλλους που πέρασαν τις «εξετάσεις». Εφόσον εγκριθούν όλοι οι Επίτροποι, το ευρωκοινοβούλιο, στην ολομέλεια του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου θα ψηφίσει την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα της δώσει την αποκαλούμενη ψήφο εμπιστοσύνης.

Γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τους αριθμούς!

Προκειμένου να κατακεραυνώσει όσους τόλμησαν να κατατάξουν την Ελλάδα κάτω από τη Βουλγαρία, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέβασε προχθές στο Facebook έναν πίνακα με το «δείκτη κατά κεφαλήν κατανάλωσης» στην Ευρώπη. Ο δείκτης καταγράφει το ύψος των δαπανών κάθε ευρωπαίου με βάση το 100. Και ο υπουργός χρησιμοποίησε αυτόν τον πίνακα για να ανατρέψει το αφήγημα περί αγοραστικής δύναμης μισθού στην Ελλάδα που υπολείπεται της Βουλγαρίας. Το δυστύχημα είναι πως ο πίνακας του κ. Σκέρτσου δεν κολακεύει καθόλου τη χώρα μας. Υποστήριξε, για παράδειγμα, πως έξι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονταν το 2023 κάτω από την Ελλάδα με βάση αυτόν το δείκτη. Μια σύγκριση με το 2013 δείχνει πως τότε, πριν από 10 χρόνια, κάτω από τη χώρα μας βρίσκονταν 11 χώρες! Δηλαδή την τελευταία δεκαετία μας προσπέρασαν πέντε χώρες.

Όταν τρέχεις αλλά βλέπεις τους άλλους να προσπερνούν

Τι άλλο δείχνει ο εξαιρετικός πίνακας που ανάρτησε ο υπουργός Επικρατείας; Πως η Ελλάδα βρίσκονταν το 2013 στο 89 (με βάση το 100, όπως εξηγήσαμε) και το 2023 βρέθηκε στο 79. Δηλαδή η κατά κεφαλήν κατανάλωση υποχώρησε την τελευταία δεκαετία. Την ίδια περίοδο η Κροατία πήγε από το 64 στο 78, η Εσθονία από το 69 στο 77, η Λετονία από το 66 στο 75, η Βουλγαρία από το 51 στο 71 και η Ρουμανία από το 56 στο 89… Πρέπει να γράψουμε και άλλους αριθμούς από τον πίνακα του υπουργού για να καταλάβουμε πως κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα; Κάποτε ευημερούσαν οι αριθμοί και ξαφνικά χρεοκοπήσαμε! Τώρα ούτε οι αριθμοί ευημερούν, ούτε πολλοί συμπολίτες μας!

Το διήμερο των διυλιστηρίων

Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εξαμήνου της Motor Oil ενώ αύριο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις εξαμήνου της Helleniq Energy. Οι δύο διοικήσεις αναμένεται να τοποθετηθούν και για την πρόσφατη απόφαση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη τους. Η αγορά περιμένει και την τοποθέτηση του επικεφαλής του ομίλου Helleniq Energy Ανδρέα Σιάμισιη για την υπόθεση της Elpedison αφού αυτές τις εβδομάδες αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με την ιταλική Edison που ελέγχει το υπόλοιπο 50%. Εξελίξεις αναμένονται και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας όπου φαίνεται πως η Helleniq Energy θα μεταβιβάσει, στη λογιστική αξία, το 35% στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου στη συνέχεια να αποφασιστεί από την κυβέρνηση η τύχη της κρατικής εταιρείας. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες γιατί υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες όπως με τη ρωσική Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου. Οι δηλώσεις των διοικήσεων για τους πράσινους στόχους, σε ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα, κ.α., αναμένονται επίσης με ενδιαφέρον από την αγορά.

Ο Κ. Κόλλιας του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ο εθνικός πρωταθλητής

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλιας θα διατηρήσει μετοχική συμμετοχή στον «εθνικό πρωταθλητή» στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών που δημιουργείται από το σχήμα των Bright Business Solution και Διαδικασία. Στόχος των ανθρώπων που προωθούν τον «εθνικό πρωταθλητή», όπως σας έχει ενημερώσει εδώ και μήνες η στήλη, είναι να μπουν σφήνα στην πεντάδα των ισχυρών πολυεθνικών ομίλων στις συμβουλευτικές / λογιστικές υπηρεσίες, τους περίφημους BIG 5. Στο σχήμα έχει σοβαρό ρόλο και πρόσωπο που συνδέεται με το τένις, όπως λένε στελέχη της αγοράς consulting που έχουν εντυπωσιαστεί από τα πολυτελή αυτοκίνητα που μπαινοβγαίνουν στα κεντρικά γραφεία!

Γιατί η General Atlantic κρύβει την Epsilon Net;

Η στήλη δεν θα ησυχάσει αν δεν καταλάβει για ποιο λόγο η αμερικανική General Atlantic δεν έβγαλε ποτέ ανακοίνωση για την συμμετοχή της στο σχήμα που απέκτησε την Epsilon Net του Γιάννη Μίχου. Ακόμα και που ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξαγοράς και η ισχυρή εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού είναι έτοιμη να περάσει την πόρτα της εξόδου από το Χρηματιστήριο, οι Αμερικανοί δεν έχουν πει κουβέντα! Στο site τους έχουν πολλά και αναλυτικά στοιχεία για τις εννέα επενδύσεις που πραγματοποίησαν το 2024 χωρίς να λένε κουβέντα για την Epsilon Net. Ποιος θα μας λύσει την απορία;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα σενάρια για το «κόμμα» Κασσελάκη, έρχεται με φόρα η Πόπη, το «φάντασμα» του Τσίπρα, κακά μαντάτα φέρνουν οι δημοσκοπήσεις, oι παραγωγικές επενδύσεις που λείπουν, τα funds που φεύγουν, οι ανατροπές στη Λεωφόρο Συγγρού Η μομφή Πολάκη και η απάντηση Κασσελάκη, γιατί έπεσε στα μαλακά το τσιφτετέλι της Ράπτη, το παρασκήνιο πίσω από την φωτό Δούκα – Χρηστίδη, το θαύμα που ψάχνουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εταιρείες holding στα κρατικά ακίνητα και ο μύθος των κλειστών διαμερισμάτων Ο Κασσελάκης τόλμησε αυτό που έβαζε κάτω από το χαλί ο Τσίπρας, τι είπαν για Γυάρο Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Κουτσούμπας στο προεδρικό κιόσκι, πώς ο Μελισσανίδης παίρνει την Ακτή και το Camping Αγίας Τριάδας, η μάχη για το Κτήμα Καραθώνα, τα ΣΔΙΤ που έμειναν 17 και οι αριθμοί της ανακύκλωσης Ο «ανένδοτος» Μητσοτάκης, το μασάζ Κασσελάκη σε Όλγα, Νοτοπούλου, Φλαμπουράρη, η καινοτομία και η Ζέφη, έρχεται πέλεκυς για Λύτρα, οι τραπεζίτες χτυπούν το καμπανάκι για επενδύσεις και αλλαγές, το σύνθημα συγκράτησης τιμών στο ρεύμα και τα ακροβατικά της Hellenic Train
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις