Πέμπτη, 28 Νοε.
15oC Αθήνα

Ισραήλ: Τετράχρονος έσπασε κατά λάθος αγγείο ηλικίας 3.500 ετών σε μουσείο

Ισραήλ: Τετράχρονος έσπασε κατά λάθος αγγείο ηλικίας 3.500 ετών σε μουσείο
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ένας τετράχρονος έσπασε κατά λάθος αγγείο ηλικίας 3.500 ετών κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε μουσείο στο Ισραήλ.

Το παιδί πήγε να πάρει στα χέρια του το αγγείο που εκτιθόταν σε μουσείο στο Ισραήλ επειδή είχε την περιέργεια να δει τι υπήρχε μέσα, με αποτέλεσμα το αρχαίο αντικείμενο να πέσει στο πάτωμα και να γίνει χίλια κομμάτια.

Το Μουσείο Hecht στη Χάιφα δήλωσε στο BBC ότι το αγγείο χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ. – και ήταν ένα σπάνιο τεχνούργημα εξαιτίας της πολύ καλής κατάστασης στην οποία είχε βρεθεί.

Το αγγείο ήταν τοποθετημένο κοντά στην είσοδο του μουσείο, εκτός γυάλινης προθήκης, αφού η φιλοσοφία του μουσείου είναι να δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες θα θαυμάζουν τα εκθέματα – όπου αυτό είναι εφικτό – χωρίς «εμπόδια».

Ο πατέρας του παιδιού δήλωσε ότι ο γιος του τράβηξε ελαφρά το αγγείο επειδή ήταν περίεργος να δει τι υπήρχε μέσα, με αποτέλεσμα το αρχαίο αντικείμενο να πέσει στο πάτωμα και να σπάσει.

Ο ίδιος περιέγραψε στο BBC το σοκ του όταν αντίκρισε το παιδί δίπλα στο σπασμένο αγγείο και εξήγησε ότι πήγε αμέσως να μιλήσει στον φύλακα.

Το Μουσείο Hecht όχι μόνο έβαλε στην άκρη το περιστατικό αλλά κάλεσε τον 4χρονο στην έκθεση με την οικογένειά του για μια οργανωμένη ξενάγηση μετά το περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκθέματα καταστρέφονται σκόπιμα και αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα και εμπλοκή της αστυνομίας. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκέφθηκε το μουσείο, και η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη», δήλωσε υπεύθυνος του μουσείου.

Ειδικός συντηρητής έχει αναλάβει την αποκατάσταση του αγγείου, το οποίο θα επιστρέψει σύντομα στη θέση του.

Όσο για το μουσείο, δήλωσε ότι, παρά το περιστατικό, θα συνεχίσει να εκθέτει κάοιες από τις αρχαιότητες χωρίς προθήκες, αφού αυτό συμβάλλει σε μια καλύτερη εμπειρία για το κοινό.

Το αγγείο – πιθάρι πιθανότατα προοριζόταν αρχικά για τη μεταφορά τοπικών προμηθειών, όπως κρασί και ελαιόλαδο.

Πληροφορίες από BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις