Τετάρτη, 28 Αυγ.
33oC Αθήνα

Nexans: Tριήμερη προθεσμία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Nexans: Tριήμερη προθεσμία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Τριήμερη προθεσμία έδωσε η Nexans για να κλείσουν οι εκκρεμότητες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnection) και να πάρει την τελική εντολή από τον ΑΔΜΗΕ, αλλιώς ο Όμιλος θα αναστείλει πλήρως τις εργασίες του.

Το τελεσίγραφο της Nexans ήρθε χθες (27.8.2024), σύμφωνα με σημερινή επιστολή του ΑΔΜΗΕ προς τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σε αυτό επισημαίνεται ότι η βιομηχανία κατασκευής του καλωδίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο, θα προχωρήσει σε πλήρη αναστολή των εργασιών της αν δεν έχει ενημερωθεί επισήμως πως έχουν επιλυθεί τα ρυθμιστικά προβλήματα μέχρι την Παρασκευή.

Στην επιστολή του ΑΔΜΗΕ προς το υπουργείο και τις ρυθμιστικές αρχές αναφέρεται ότι «παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά την προσπάθειά μας να πείσουμε την Nexans να μην προχωρήσει σε αναστολή εργασιών, εξαιτίας τόσο της ανατροπής του ρυθμιστικού πλαισίου με την απόφαση υπ’ αριθμ. 215 / 02.07.2024 της ΡΑΕΚ που καθιστά το Έργο οικονομικά μη βιώσιμο για τον Φορέα Υλοποίησης και οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή, όσο και της συνεχιζόμενης μη ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου (αναγνώριση του Εσόδου και καθορισμός της εύλογης απόδοσης (Wacc) του έργου που να μην ορίζεται αυθαίρετα αλλά να βασίζεται στη μεθοδολογία εσόδου και να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα π.χ. κόστος δανεισμού (CBCA) για την κάλυψη του χρηματοοικονομικού κενού των 100 εκατ. ευρώ και κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου κατά τρόπο ανάλογο με αυτό της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής), τελικά η Nexans με την (α) σχετική επιστολή της ενημερώνει επίσημα τον ΑΔΜΗΕ ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αναστολή εργασιών στις 2.09.2024».

Είναι γνωστό ότι η ηλεκτρική διασύνδεση βρισκόταν επί ξυρού ακμής, αλλά δεν υπήρχε πρόοδος από την πλευρά της Κύπρου για την επίλυση των διαφόρων εκκρεμοτήτων.

Εκτός από το γνωστό θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στη χρηματοδότηση, η ρυθμιστική αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ) δεν προχωρούσε σε ανατροπή αρχική απόφασης για την ανάκτηση δαπανών από το 2025, δηλαδή κατά την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου και όχι από το 2030 με την ολοκλήρωση του έργου.

Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή κυβέρνηση είχε προχωρήσει πρόσφατα σε ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το σύμβουλο που θα πραγματοποιούσε τη μελέτη για την αξιολόγηση του κόστους / οφέλους από την ηλεκτρική διασύνδεση ώστε να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις