Τετάρτη, 28 Αυγ.
32oC Αθήνα

Σικελία: Ένας μηχανικός και ένας ναύτης του γιοτ Bayesian ερευνώνται για την πρόκληση του ναυαγίου

Σικελία: Ένας μηχανικός και ένας ναύτης του γιοτ Bayesian ερευνώνται για την πρόκληση του ναυαγίου
REUTERS

Εκτός από τον πλοίαρχο του πολυτελούς γιοτ Bayesian που βυθίστηκε ανοιχτά της Σικελίας, ερευνώνται για ανθρωποκτονία και πρόκληση ναυαγίου ένας μηχανικός και ένας ναύτης.

Το γιοτ του μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς βυθίστηκε της περασμένη Δευτέρα (19.08.2024) στη Σικελία, προκαλώντας το θάνατο του ίδιου, της 18χρονης κόρης του και ακόμη πέντε ανθρώπων. Σήμερα Τετάρτη, 28 Αυγούστου, σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο μηχανικός πλοίων Τιμ Πάρκερ Ίτον και ο ναύτης Μάθιου Γκρίφιθ ερευνώνται για ανθρωποκτονία και πρόκληση του ναυαγίου.

Ο Μάθιου Γκρίφιθ είχε βάρδια το βράδυ του συμβάντος, δήλωσε η πηγή.

Το να τελεί κάποιος υπό έρευνα δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος ή ότι θα ακολουθήσει επίσημη απαγγελία κατηγοριών.

Την περασμένη Δευτέρα, ο καπετάνιος του πλοίου, ο 51άχρονος Νεοζηλανδός Τζέιμς Κάτφιλντ, τέθηκε υπό έρευνα για τα ίδια εγκλήματα. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των εισαγγελέων στη διάρκεια της ανάκρισής του χθες, Τρίτη.

Η βύθιση του γιοτ αποτελεί γρίφο για τους ειδικούς στη ναυσιπλοΐα, που έχουν πει πως ένα σκάφος όπως το Bayesian, που κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρία Perini, θα έπρεπε να είχε αντέξει στην καταιγίδα και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα έπρεπε να έχει βυθιστεί τόσο γρήγορα.

Οι εισαγγελείς στην πόλη Τέρμινι Ιμερέζε, κοντά στο Παλέρμο, δήλωσαν πως η έρευνά τους θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει την ανέλκυση του ναυαγίου από τη θάλασσα. Το Bayesian βρίσκεται στον βυθό γερμένο στη δεξιά πλευρά του σε βάθος περίπου 50 μέτρων.

Το χρονικό

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο στη Σικελία, όταν ανατράπηκε και ναυάγησε στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας, πριν μία εβδομάδα.

Δεκαπέντε άνθρωποι επέζησαν, το πτώμα ενός ανθρώπου ανακτήθηκε άμεσα – του σεφ του γιοτ Ρεκάλντο Τόμας-, και οι σοροί πέντε από τους έξι ανθρώπους που παρέμεναν αγνοούμενοι, τακτοποιήθηκαν: Ανάμεσά τους ο Μάικ Λιντς, η 18χρονη κόρη του, Χάνα, ο Τζόναθαν Μπλούμερ, μη εκτελεστικού προέδρου της Morgan Stanley International, η σύζυγός του Αν Ελίζαμπεθ, ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο και η σύζυγός του Νάντα.

Οι επιβάτες του σκάφους ήταν καλεσμένοι του Lynch – ιδρυτή του γίγαντα λογισμικού Autonomy – και φέρονται να βρίσκονταν εκεί για να γιορτάσουν την αθώωσή του σε μια τεράστια υπόθεση απάτης στις ΗΠΑ.

Ο Lynch αθωώθηκε τον Ιούνιο από τις πολλαπλές κατηγορίες για απάτη που αφορούσαν την πώληση της Autonomy στον αμερικανικό γίγαντα της πληροφορικής Hewlett-Packard, ύψους 11 δισ. δολαρίων το 2011.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις