Πέμπτη, 29 Αυγ.
30oC Αθήνα

«Ο Βούδας της Ραφήνας και ο Κομφούκιος του Σουνίου», ποιος είναι ο …κλωνοποιημένος στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Μητσοτάκης βλέπει το 2027, το δύσκολο εξάμηνο για τις εξαγωγές, το στοίχημα της Αττικής Οδού, τα διόδια και η διαχείριση κυκλοφορίας, η περιφερειακή υπανάπτυξη και η ηχηρή αποχώρηση από την PSP

«Ο Βούδας της Ραφήνας και ο Κομφούκιος του Σουνίου», ποιος είναι ο …κλωνοποιημένος στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Μητσοτάκης βλέπει το 2027, το δύσκολο εξάμηνο για τις εξαγωγές, το στοίχημα της Αττικής Οδού, τα διόδια και η διαχείριση κυκλοφορίας, η περιφερειακή υπανάπτυξη και η ηχηρή αποχώρηση από την PSP

Η Όλγα πέταξε το γάντι

Να ανοίξει εκείνος την κούρσα για εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη η πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη. Άφησε ανοιχτό να είναι και εκείνη υποψήφια (ACTION24). Δεν θα είναι αναίμακτη η ΚΕ της 6-7 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα κρυφτεί πίσω από τα προβλήματα που οδηγούν σε κατάρρευση το κόμμα του.
Παρέλαβε 47 βουλευτές από τον Τσίπρα, έφυγαν οι 11 με την πρώτη διάσπαση (Νέα Αριστερά), διέγραψε Πολάκη και Λινού, έμεινε με 34, και μόνον οι 17 στήριξαν την επιλογή του να ξηλώσει τον Σωκράτη Φάμελλο και να ορίσει πρόεδρο της ΚΟ τον Νίκο Παππά. Τα 12 «όχι» και τα 4 «παρών» με τις ψήφους Τσίπρα και Τσαπανίδου (ήταν απώντες) θα ξεπερνούσαν τις 17 του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η πρόταση του θα έμενε στον αέρα. Το θρίλερ είναι σε εξέλιξη. Πλησιάζει η κορύφωση.

Ο «Βούδας» και ο «Κομφούκιος»

Νέα επικοινωνιακή εκστρατεία αναμένεται να ξεκινήσουν οι Κασσελίστας, με στόχο τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τον υπονομεύει.  Πολιτικοί του φίλοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις στον πρώην πρωθυπουργό να βγει μπροστά και να πάρει καθαρές θέσεις θα ενταθούν. Βουλευτής από τους σκληρούς Κασσελίστας, δήλωσε στο newsIT ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΝΔ και ο Τσίπρας δεν είναι Καραμανλής για να ακολουθεί την ίδια στρατηγική της αποχής και σιωπής τουλάχιστον δημόσια. « Δεν μπορεί να έχουμε μετά τον Βούδα της Ραφήνας, τον Κομφούκιο του Σουνίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Άλλο 34 άλλο 158

Επιμένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να συμμετέχει στην κοινοβουλευτική  και κομματική δραστηριότητα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διαγραφή και της Αθηνά Λινού, μετράει 34 βουλευτές, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 31. «Δεν υπάρχει σ´ εμάς η πολυτέλεια της λευκής απεργίας ή της απουσίας όπως γίνεται στη ΝΔ με τους 158 βουλευτές» τόνισε. «Ο πρώην πρωθυπουργός είναι βουλευτής και πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του». Το σενάριο ο Τσίπρας να βρεθεί εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση κυριαρχίας του Στέφανου Κασσελάκη, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μέσα σε αυτό το κλίμα του εμφυλίου.

Κασσελάκης vs Τσίπρας

Η τελική αναμέτρηση θα εξελιχθεί μεταξύ των δύο, Κασσελάκης vs Τσίπρας αν και ο πρώην πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει να έχει καμία απολύτως ανάμειξη στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση. Ο Στέφανος Κασσελάκης όμως είναι πεπεισμένος ότι βρίσκεται πίσω από κάθε δήλωση ή κίνηση αμφισβήτησης ή κριτικής των επιλογών του. Ακόμη και χθες μετά την θυελλώδη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Σωκράτης Φάμελλος μετά το πρωινό τηλεφώνημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι σκοπεύει να τον αντικαταστήσει με τον Νίκο Παππά, ενώ δεν αντέδρασε στην αρχή, στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και στην ΚΟ έστησε αντάρτικο. Η συνάντηση διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Θεωρίες συνωμοσίας

Για την ιστορία, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε στο LIVENEWS του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, ότι είχε ενημερώσει τον Φάμελλο από τις 24 Ιουλίου – μετά την Πολιτική Γραμματεία από την οποίαν αποχώρησε ο τότε πρόεδρος της ΚΟ διότι διαφώνησε με την πρόταση του προέδρου του κόμματος να γίνει το συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου. Επομένως ακόμη και εάν ήταν να πάρει «γραμμή» από τον πρώην πρωθυπουργό δεν χρειαζόταν  εσπευσμένη μυστική συνάντηση χθες. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν λόγω καχυποψίας. Η πραγματικότητα είναι ότι  πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν ταύτιση απόψεων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι όπως αποκάλυψε στο NEWSIT κορυφαίο «τσιπρικό» στέλεχος διάβασε στο Facebook την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, πριν το συνέδριο του Φεβρουαρίου, όταν ζήτησε από τον Κασσελάκη να ξαναπάει σε εκλογές, πριν δεν είχε καμία ενημέρωση.

Νέες αιχμές!

Χθες ο Κασσελάκης άφησε νέες αιχμές για τον Τσίπρα. Αφορμή ήταν η Αθηνά Λινού την οποία διέγραψε από την ΚΟ διότι δεν βρήκε επαρκείς τις απαντήσεις που του έδωσε  για τις δραστηριότητες της ΜΚΟ Prolepsis της οποίας ήταν πρόεδρος η βουλευτης.  «Η οικονομική δραστηριότητα της Αθηνάς Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας τον τότε πρόεδρο του κόμματος που την συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια.

Τα λάθη

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δύο κρίσιμα λάθη. Ενώ δήλωσε, μετά την εκλογική πανωλεθρία του 17%, ότι θα κάνει πίσω, στήριξε την υποψηφιότητα Κασσελάκη διότι θεωρούσε ότι η Έφη Αχτσιόγλου και οι άλλοι τον υπονόμευαν και στη συνέχεια έκανε κωλοτούμπα, ζητώντας από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπάει σε εκλογές, εισπράττοντας  τελικά ένα «άδειασμα» ο ίδιος που δεν τιμά την ιστορία ενός πρώην πρωθυπουργού. Δύσκολα θα ξεμπερδέψει από τον Στέφανο Κασσελάκη  όσο θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου θα φανεί εάν θα είναι εφτάψυχος.

Κλωνοποιημένος

Είχε και στιγμές αποφόρτισης η ΚΟ της Τρίτης. Κάποια στιγμή στην πολύωρη συνεδρίαση εμφανίστηκε στην αίθουσα της Γερουσίας ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρη ο οποίος άνοιξε πρώτος τον χορό των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκλογική κούρσα. « Σε βλέπω παντού, πώς τα προλαβαίνεις» τον πείραξε ο βουλευτής Πέτρος Παππας. «Έχω κλωνοποιηθεί» απάντησε εκείνος γελώντας. Στην ΚΟ έμεινε 10 λεπτά. Στην ΚΕ όμως πιθανόν να μείνει περισσότερο καθώς εκεί το διακύβευμα θα είναι αν  θα στηθούν εσωκομματικές κάλπες για τις οποίες έχει θερμό ενδιαφέρον.

Το υπερόπλο των 158

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «κακομαθημένος» με την έννοια ότι επί 7 χρόνια, από το 2016 που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ενώ ήταν αουτσάιντερ και όχι φαβορί, μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024 που έπεσε το κόμμα του γύρω στο 29%, είχε  μόνο μεγάλες νίκες.  Του κακοφάνηκε το ποσοστό των ευρωεκλογών. Δεν το περίμενε. Ήταν ένα σοκ. Από τότε δείχνει να έχει χάσει τα πατήματα του και την προσωπική δεινότητα που τον διέκρινε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και γρήγορα να ανακάμπτει. Δεν βοήθησαν και αρκετοί υπουργοί και υπουργήσιμοι οι οποίοι σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι. Η πτώση της ΝΔ συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση ενώ το ΠΑΣΟΚ αναζητά τον νέο ή την νέα αρχηγό. Ίσως όμως γι’ αυτό να είναι τόσο απαιτητικοί οι πολίτες από την κυβέρνηση. Γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική αυτήν τη στιγμή. Η στρατηγική Μητσοτάκη που άρχισε να ξεδιπλώνεται και θα παρουσιαστεί στην ΔΕΘ, έχει χρονικό ορίζοντα το 2027. Τα χρονοδιαγράμματα που
μπαίνουν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των έργων οδηγούν στο τέλος της τετραετίας. Τότε θα πάει σε εκλογές. Οι λόγοι είναι τρεις σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το πρώτο είναι η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 βουλευτών. Με τον εκλογικό νόμο που υπάρχει και έτσι όπως κινείται το πολιτικό σκηνικό θεωρείται απίθανο να υπάρξει κόμμα το οποίο θα εξασφαλίσει 38,5- 39% για να έχει αυτοδυναμία. Οδεύουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε εκλογές και να διακινδυνεύσει το υπερόπλο των 158
βουλευτών.

Η Ευρώπη

Το δεύτερο είναι ότι ο πολιτικός χρόνος μέχρι το 2027 είναι επαρκής για μια κυβέρνηση που θέλει να κυβερνήσει και να σπάσει αυγά. Εάν το κάνει, υπάρχουν πολλές πιθανότητες  η ΝΔ να είναι και πάλι πρώτο κόμμα, με ένα υψηλό ποσοστό άνω του 33%. Και το τρίτο είναι ότι μετά το 2027, θα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα ευρωπαϊκό πόστο. Και αυτή η προοπτική, όμως, προυποθέτει την πρωτιά της ΝΔ. Ιδού η Ρόδος.

Το δύσκολο πρώτο εξάμηνο για τις εξαγωγές

Σκόνταψαν οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο με τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας να εκτιμά πως υποχώρησαν κατά 3,5% σε αποπληθωρισμένους όρους σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο. Ωστόσο, οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας προβλέπουν πως στο δεύτερο εξάμηνο θα καταγραφεί αύξηση γύρω στο 3%, πάντα σε αποπληθωρισμένους όρους, κυρίως λόγω της επαναφοράς των σοδειών ελαιολάδου και βαμβακιού σε πιο φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής. Μόνο από αυτά τα δύο προϊόντα μπορούμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές κατά 2,5% στο δεύτερο εξάμηνο έναντι του περυσινού δύσκολου δευτέρου εξαμήνου. Από την άλλη πλευρά, όταν περιμένεις από το λάδι και το βαμβάκι να αυξήσεις τις εξαγωγές δεν πρέπει και να πανηγυρίζεις. Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνεται το γεγονός πως οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν και φέτος να διατηρήσουν άθικτο το μερίδιο που κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια. Για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος η συντριπτική πλειοψηφία (74%) έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές στις διεθνείς αγορές, με κυρίαρχο όπλο τις ανταγωνιστικές τιμές.

Το στοίχημα της Αττικής Οδού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο πως από 6 Οκτωβρίου, όταν η Αττική Οδός θα επιστρέψει στο δημόσιο μέχρι να μεταφερθεί στο νέο παραχωρησιούχο, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα διόδια μειώνονται από 2,8 σε 2,5 ευρώ. Το μεγάλο ζήτημα της Αττικής Οδού είναι, όμως, η αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ειδικά στο τμήμα από τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισίας μέχρι τον κόμβο Μεταμόρφωσης. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη κάθε χρόνο αφού δεν προχωράει η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνικό Οδό που μπορεί να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση του συγκεκριμένου τμήματος. Εδώ και καιρό ακούγεται πως η επέκταση της Κύμης συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου. Στην κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνουν και το σχεδιασμό για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης ώστε να σταματήσει ο καθημερινός εφιάλτης χιλιάδων οδηγών στον Καρέα!

Τα διόδια ως εργαλείο διαχείρισης κυκλοφορίας

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως νέος παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού, θα έχει, αφού παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης παραχώρησης και ένα πρόσθετο εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας στον οδικό άξονα: Το ύψος του διοδίου. Η νέα σύμβαση παραχώρησης προβλέπει πως το ύψος του διοδίου μπορεί να διαφοροποιηθεί, μετά την πρώτη πενταετία, ανάλογα με τις ώρες διέλευσης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ετσι το κόστος διοδίου μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τα 3,25 ευρώ για ώρες αιχμής δηλαδή από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα. Όμως το κόμιστρο πρέπει να μειωθεί τις υπόλοιπες ώρες ώστε το κόστος να μην ξεπερνά τα 2,5 ευρώ κατά μέσο όρο στο σύνολο της ημέρας. Για να γίνει αυτή η αύξηση κατά τις ώρες αιχμής πρέπει ο παραχωρησιούχος να αποδείξει πως τουλάχιστον για δύο ώρες ημερησίως η μέση ωριαία ταχύτητα είναι κάτω των 45 χιλιομέτρων σε τμήμα του οδικού άξονα.

Η περιφερειακή υπανάπτυξη!

Από την παρουσίαση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, η στήλη μένει στη σελίδα που συγκρίνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε. με το αντίστοιχο στην Αττική και στις άλλες περιφέρειες της Ελλάδας. Τι βλέπει κάποιος; Πως το 2010 η Αττική είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ήταν υψηλότερο των περίπου 25.000 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. Την ίδια χρονιά, το 2010, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν στις 20.000 ευρώ. Την τελευταία πενταετία η Αττική έκλεισε την ψαλίδα και πλέον το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο επίπεδο του μέσου κοινοτικού όρου. Όμως όλες οι άλλες ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται πολύ μακριά και σε κάποιες από αυτές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κάτω από τις 15.000 ευρώ δηλαδή σχεδόν το μισό σε σχέση με την Αττική. Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία του Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός με περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και η Στερεά Ελλάδα να βρίσκονται στο μισό του μέσου κοινοτικού όρου.

Αλλάζει στέγη ένα από τα ισχυρά χαρτιά της PSP

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αποχωρεί από την καναδική PSP, που ελέγχει στην Ελλάδα την Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ο επικεφαλής του τομέα επενδύσεων σε υποδομές Patrick Samson. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα στελέχη στη διεθνή αγορά των υποδομών αφού τα τελευταία 19 χρόνια είχε καταφέρει να μετατρέψει το καναδικό επενδυτικό ταμείο σε έναν από τους ισχυρότερους παγκόσμιους παίκτες στις επενδύσεις υποδομών. Η PSP συμμετέχει σήμερα σε εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων, οδικών αξόνων, αγωγών και άλλων υποδομών με τις επενδύσεις της στο συγκεκριμένο τομέα να φτάνουν τα 22,8 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο η PSP ανακοίνωσε πως η απόδοση των επενδύσεων σε υποδομές έφτασε το 12,2% την τελευταία δεκαετία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπούμερανγκ για τον Κασσελάκη ο αιφνιδιασμός, το… Ζαγκλιβέρι έφαγε τον Φάμελλο, τι έλεγαν στον Μητσοτάκη για Τζιτζικώστα, οι δυσκολίες της Ούρσουλα, γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τους αριθμούς, όταν τρέχεις και οι άλλοι καλπάζουν, το διήμερο των διυλιστηρίων Τα σενάρια για το «κόμμα» Κασσελάκη, έρχεται με φόρα η Πόπη, το «φάντασμα» του Τσίπρα, κακά μαντάτα φέρνουν οι δημοσκοπήσεις, oι παραγωγικές επενδύσεις που λείπουν, τα funds που φεύγουν, οι ανατροπές στη Λεωφόρο Συγγρού Η μομφή Πολάκη και η απάντηση Κασσελάκη, γιατί έπεσε στα μαλακά το τσιφτετέλι της Ράπτη, το παρασκήνιο πίσω από την φωτό Δούκα – Χρηστίδη, το θαύμα που ψάχνουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εταιρείες holding στα κρατικά ακίνητα και ο μύθος των κλειστών διαμερισμάτων Ο Κασσελάκης τόλμησε αυτό που έβαζε κάτω από το χαλί ο Τσίπρας, τι είπαν για Γυάρο Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Κουτσούμπας στο προεδρικό κιόσκι, πώς ο Μελισσανίδης παίρνει την Ακτή και το Camping Αγίας Τριάδας, η μάχη για το Κτήμα Καραθώνα, τα ΣΔΙΤ που έμειναν 17 και οι αριθμοί της ανακύκλωσης
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις