Πέμπτη, 29 Αυγ.
32oC Αθήνα

Κόκκινα δάνεια: Έρχεται το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για τον Ηρακλή ΙΙΙ μέσα στο Σεπτέμβριο – Τι σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κόκκινα δάνεια: Έρχεται το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για τον Ηρακλή ΙΙΙ μέσα στο Σεπτέμβριο – Τι σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έτοιμο προς αποστολή είναι το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) προς την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), με σκοπό την αύξηση των εγγυήσεων του Δημοσίου για το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων Ηρακλής ΙΙΙ.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν στο newsit.gr πως όλα είναι έτοιμα έτσι ώστε μέσα στον Σεπτέμβριο να κατατεθεί το αίτημα στη DG Comp, το οποίο αν εγκριθεί θα αυξήσει το όριο των κρατικών εγγυήσεων κατά 500 εκατ. με ένα 1 δισ. ευρώ, καθώς προέκυψαν ανάγκες μεγάλων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων από την ένταξη των χαρτοφυλακίων της Attica Bank και της Παγκρήτιας, που δεν καλύπτονται με το αρχικό ποσό των εγγυήσεων στα 2 δισ. ευρώ.

Στον Ηρακλή ΙΙΙ πρόκειται να ενταχθούν πακέτα τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως το χαρτοφυλάκιο Gaia, με κόκκινα στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ. της Alpha Bank ή το project Leon της Eurobank με NPLs πολλών κατηγοριών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, προχωρά με το Frontier II ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς με το Sunrise III στα 508 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να «τρέξει» και το διατραπεζικό πρόγραμμα και των 4 μεγάλων τραπεζών με  δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 1,2 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ωστόσο, το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ σε σχέση με τους δύο προκατόχους του, Ηρακλής Ι & ΙΙ, δεν είναι ταυτόσημα.

Το βασικό σημείο διαφοράς είναι πως σε αυτό θα συμπεριληφθούν και τα «προβληματικά» χαρτοφυλάκια δανείων των δύο μη συστημικών  τραπεζών, Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας, κάτι που έκρινε και ως αναγκαία την αύξηση του ορίου κρατικών εγγυήσεων για να καλυφθούν οι διευρυμένες ανάγκες.

Από την άλλη, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών θεωρείται και ως απαραίτητη συνθήκη για να προχωρήσει η διαδικασία της ενοποίησής τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, την συγκεκριμένη εξέλιξη ευνοεί κατά πολύ και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως έχει εκφραστεί από τα αρμόδια χείλη.

Η ΤτΕ προσδοκά πως η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων δανείων των δύο μη συστημικών τραπεζών θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγχώνευση τους η οποία με την σειρά τους θέτει τις βάσεις για την δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου στην ελληνική οικονομία, πλην των 4 «μεγάλων».

Μάλιστα, αυτός ο νέος τραπεζικός πόλος, καθώς δεν θα είναι συστημικός, δηλαδή δεν θα εποπτεύεται άμεσα από το Ευρωσύστημα της ΕΚΤ, θα έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με την παροχή πιο «ευέλικτων» δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η προσδοκία της ΤτΕ έγκειται στο ότι αυτό θα ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισμό, ωθώντας και τις 4 συστημικές τράπεζες σε πιο «χαλαρούς» όρους δανειοδότησης για τους πολίτες.

Ας σημειωθεί πως η τρίτη εκδοχή του προγράμματος ενέχει την πιθανότητα οι εγγυήσεις που παρέχει το Δημόσιο στις τράπεζες να εγγραφούν λογιστικά στο ελληνικό χρέος, δηλαδή ένα συνολικό ποσό που μπορεί να φτάνει από 2,5 έως 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πως το παραπάνω είναι μία νέα συνθήκη καθώς οι εγγυήσεις των Ηρακλής Ι και ΙΙ δεν επιβάρυναν το χρέος του ελληνικού Δημοσίου.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις