Πέμπτη, 29 Αυγ.
30oC Αθήνα

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: «Μην χαλάτε το κλίμα» – Συζήτησαν Κυπριακό και τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: «Μην χαλάτε το κλίμα» – Συζήτησαν Κυπριακό και τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση που είχαν σήμερα (29.08.2024) στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες. 

Η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ  λίγο πριν το γεύμα εργασίας του Τούρκου Υπουργού με τους 27 ομολόγους του, της ΕΕ, που τον  έχουν προσκαλέσει.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση. «Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στη θέση των κρατών-μελών μας – της Κύπρου – που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ , σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις