Πέμπτη, 29 Αυγ.
29oC Αθήνα

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τη δήλωση των αναδρομικών παροχών και συντάξεων 2022

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τη δήλωση των αναδρομικών παροχών και συντάξεων 2022

Σε λειτουργία έχει θέσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την εφαρμογή φορολογίας εισοδήματος για την δήλωση των αναδρομικών παροχών και συντάξεων του 2022.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ήδη δηλώσει ποσά που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, σε ποσά που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις, ή σε τόκους που αφορούν στα καθυστερημένα ποσά που αποκτήθηκαν το 2022, θα πρέπει να τα εντάξουν σε νέα δήλωση με την ΑΑΔΕ να παρέχει οδηγίες για την αναγραφή τους.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση ενώ οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 δηλώνεται ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια πρέπει να επιλεγεί Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1.

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν άλλα στοιχεία της δήλωσής τους πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Αν το μη δηλωθέν εισόδημα είναι αλλοδαπής προέλευσης τότε απαιτείται διαφορετική εγγραφή για την κάθε χώρα. Για τη συμπλήρωση του φόρου αλλοδαπής, επίσης ανοίγει υποπίνακας προκειμένου να επιλεγεί η προέλευση και πεδίο για να καταχωρηθεί ο φόρος.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις