Παρασκευή, 30 Αυγ.
28oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Σε άνοδο οι τιμές με το βλέμμα σε Ιράκ και Λιβύη

Πετρέλαιο: Σε άνοδο οι τιμές με το βλέμμα σε Ιράκ και Λιβύη

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα δολάριο το βαρέλι την Πέμπτη (29.08.2024), καθώς οι διαταραχές της προσφοράς στη Λιβύη και τα σχέδια για μείωση της παραγωγής στο Ιράκ αύξησαν τις ανησυχίες για σύσφιξη της αγοράς.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού σημειώνουν άνοδο 1,35 δολάρια ή 1,8% στα 75,85 δολάρια το βαρέλι ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent σημειώνουν άνοδο 1,07 δολάρια ή 1,4% στα 79,72 δολάρια το βαρέλι.

Περισσότερο από το ήμισυ των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης, που αντιστοιχούν σε 700.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ήταν εκτός λειτουργίας την Πέμπτη και οι εξαγωγές σταμάτησαν σε πολλά λιμάνια εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο ενός σχεδίου αντιστάθμισης της παραγωγής πάνω από την ποσόστωση που έχει συμφωνηθεί με τον OPEC+, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Το Ιράκ, το οποίο παρήγαγε 4,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, θα μειώσει την παραγωγή σε 3,85 έως 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα. Η συμφωνημένη ποσόστωσή είναι 4 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.

Επιπλέον, οι διαταραχές και οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, έστρεψαν την προσοχή μακριά από τις ενδείξεις αδύναμης ζήτησης.

Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν περισσότερο από 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 846.000 βαρέλια στα 425,2 εκατομμύρια, μικρότερα από την πτώση των 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα συνολικά αποθέματα πετρελαιοειδών στον ευρωπαϊκό κόμβο διύλισης Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αντβέρπ αυξήθηκαν κατά 1,1% την εβδομάδα έως την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής εταιρείας συμβούλων Insights Global.

 

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις