Κυριακή, 8 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Αυγό: Πόσα λεπτά πρέπει να το βράσετε για να γίνει σφιχτό ή μελάτο

Αυγό: Πόσα λεπτά πρέπει να το βράσετε για να γίνει σφιχτό ή μελάτο
Φωτογραφία iStock

Τα αυγά θεωρούνται μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, επειδή περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για για την οικοδόμηση οστών και μυών.

Τα αυγά αποτελούν μια ιδανική επιλογή για πρωινό, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση στου σωματικού βάρους, αφού έχουν λίγες σχετικά θερμίδες. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 77 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και ελάχιστους υδατάνθρακες.

Τα αυγά παρέχουν, επίσης, μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα όπως: σίδηρο, φυλλικό οξύ,βιταμίνη Β12,βιταμίνη Α, βιταμίνη D,βιταμίνη Ε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και σελήνιο

Σφιχτό ή μελάτο;

Πόσα λεπτά, όμως, χρειάζεται να βράσουμε το αυγό; Αυτό έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του καθενός, καθώς μερικοί το προτιμούν σφιχτό, ενώ άλλοι μελάτο.

Μέσα σε 3 λεπτά βρασμού τα αυγά γίνονται μελάτα. Το ασπράδι έχει λευκό χρώμα και είναι ρευστό, όπως και ο κρόκος, που αποκτά έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Στα 6 λεπτά έχει σφίξει το ασπράδι, ενώ ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Μετά από περίπου 10 λεπτά, ο κρόκος είναι σφιχτός και έχει έντονο κίτρινο χρώμα. Στα 15 λεπτά, το ασπράδι και ο κρόκος έχουν γίνει πλήρως σφιχτά.

Επηρεάζει ο βρασμός τα θρεπτικά συστατικά του αυγού; 

Ο βρασμός αυγών καταστρέφει τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μια πρασινωπή ή ιριδίζουσα απόχρωση στο ασπράδι, μόλις το σπάσετε, μπορεί να σημαίνει την παρουσία βακτηρίων και δεν πρέπει να το καταναλώσετε.

Για την πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν τα αυγά να μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες 70 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες, έτσι ώστε το ασπράδι και ο κρόκος του αυγού να φαίνονται σφιχτά. Επίσης, ο βρασμός είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες ή λίπη, καθώς δεν χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο.

Κατά την διάρκεια του βρασμού υπάρχει, βέβαια, μια μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, σύμφωνα με την ιατρική συντάκτρια, Shaziya Allarakha, ωστόσο, τα αυγά διατηρούν την υψηλή διατροφική τους αξία.

Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία των ματιών. Αν και μπορεί να υπάρξει μείωση αυτών των συστατικών κατά τον βρασμό, τα επίπεδά τους παραμένουν σημαντικά.

Παράλληλα, ο βρασμός των αυγών αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης τους, με αποτέλεσμα να απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα. Η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Τα ωμά αυγά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) και εμποδίζει την απορρόφησή της από το σώμα. Ο βρασμός καταστρέφει την αβιδίνη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.

Το απλό κόλπο για να διαπιστώσετε αν είναι φρέσκα

Υπάρχει ένα πολύ απλό κόλπο για να διαπιστώσετε αν τα αυγά είναι φρέσκα. Τοποθετήστε τα σε μία κατσαρόλα με νερό και παρατηρήστε πώς «κάθονται»: Τα φρέσκα αυγά, κάθονται στον πάτο με το πλάι. Αν είναι μιας εβδομάδας, θα προσέξετε ότι πιο πλατιά άκρη τους (η πίσω πλευρά) θα είναι ελαφρώς ανασηκωμένη.

Αν είναι 2-3 εβδομάδων, τότε αυτή η πλευρά θα είναι αρκετά ανασηκωμένη και το αυγό θα στέκεται στον πάτο με την μυτερή του πλευρά. Αν είναι περισσοτέρων εβδομάδων, θα τα δείτε να επιπλέουν στην επιφάνεια, συνεπώς, είναι καλύτερο να μην τα καταναλώσετε.

Πώς θα καθαρίσετε εύκολα ένα βραστό αυγό

Μόλις βράσουν τα αυγά πρέπει να βγουν από την κατσαρόλα και να μπουν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό ή και παγάκια. Αφήστε τα μέσα στο παγωμένο νερό για 3 λεπτά, κι ύστερα μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε εύκολα.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις