Σάββατο, 7 Σεπτ.
33oC Αθήνα

4+1 πράγματα που μπορεί να τρομάζουν τον σκύλο σας

4+1 πράγματα που μπορεί να τρομάζουν τον σκύλο σας

Τα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να περιορίσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, προσφέροντας πολύτιμη συντροφιά στον άνθρωπο.

Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει  ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν το άγχος από την ανθρώπινη μυρωδιά, επηρεάζοντας τη γνωστική τους λειτουργία. Κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να καταλάβουν σε μεγάλο βαθμό την συναισθηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη τους.

Ωστόσο, και οι σκύλοι ενδέχεται να τρομάζουν από διάφορες καταστάσεις ή αντικείμενα. Συνήθως, εκδηλώνουν τον φόβο τους  μέσω του έντονου γαβγίσματος ή του κλάματος, αλλά και της τάσης να κρυφτούν κάτω από έπιπλα για προστασία, μαζεύοντας την ουρά τους ανάμεσα στα πόδια τους και χαμηλώνοντας το κεφάλι τους. Εξαιτίας του πανικού τους, μπορεί να τρέμουν  ή να προκαλέσουν ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο, επιδιώκοντας την απομάκρυνση τους.

Σ’ αυτό το κείμενο συγκεντρώσαμε 5 αναπάντεχα πράγματα που τρομάζουν τους σκύλους και τι μπορείτε να κάνετε από την πλευρά σας για να τους βοηθήσετε.

Φόβος για τα πυροτεχνήματα

Η εκδήλωση αγχώδους φόβου ενός σκύλου για ένα συγκεκριμένο κρότο ή για διαφορετικούς ονομάζεται κροτοφοβία. Ο εκκωφαντικός θόρυβος που προκαλούν, για παράδειγμα, τα πυροτεχνήματα κατά την διάρκεια της Ανάστασης στην εκκλησία, μπορεί να προκαλέσουν πανικό στους σκύλους.

Βέβαια, η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στον χαρακτήρα ενός σκύλου, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν κουτάβια, τα οποία γεννιούνται κροτοφοβικά. Ωστόσο, υπάρχουν και σκύλοι που αποκτούν φοβίες και μετέπειτα στην ζωή τους, λόγω δυνατών ήχων, όπως είναι για παράδειγμα οι εξατμίσεις μηχανών, που προκαλούν πανικό στους περισσότερους σκύλους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Μπορεί ορισμένοι σκύλοι να λατρεύουν το νερό και να κολυμπούν ασταμάτητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην θάλασσα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι αστραπές, οι καταιγίδες και οι βροντές.

Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, οι σκύλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν έναν αναπάντεχο και δυνατό θόρυβο, γι’ αυτό και κρατάνε αμυντική στάση, προσπαθώντας να προστατευθούν κάτω από έπιπλα.

Ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα

Ο θόρυβος επίσης που παράγουν διάφορες ηλεκτρικές συσκευές μέσα στο σπίτι, όπως είναι η ηλεκτρική σκούπα, το μπλέντερ, το μίξερ κ.ο.κ. μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στον σκύλο. Δεν πρέπει να σας παραξενέψει το γεγονός ότι μπορεί να εξαφανιστεί από το σημείο, θέλοντας να κρυφτεί σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και όταν μετακινούμε τα έπιπλα. Μπορεί ο καναπές να θεωρείται το αγαπημένο μέρος ενός σκύλου και να νιώθει άνεση, ωστόσο, σε περίπτωση που τον μετακινήσουμε απότομα για να καθαρίσουμε το πάτωμα, μπορεί να αισθανθεί τρόμο.

Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν

Ο ερχομός ενός νέου μέλους της οικογένειας στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί μια στρεσογόνα κατάσταση για ένα κατοικίδιο. Αυτό συμβαίνει συνήθως, γιατί μπορεί να μην έχει συνηθίσει την μυρωδιά του, να τρομάζει με το κλάμα του, ή να νιώθει ότι «απειλείται» ο προσωπικός του χώρος και παραμερίζεται από τον ιδιοκτήτη του.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να δώσουμε λίγο χρόνο στο κατοικίδιο, ώστε να συνηθίσει τους άγνωστους ανθρώπους που βλέπει για πρώτη φορά. Μπορεί για εμάς, οι αλλαγές να αποτελούν μια συνηθισμένη κατάσταση, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι σκύλοι μπορούν να προσαρμοστούν αυτόματα.

Δυνατές φωνές

Ορισμένοι σκύλοι φοβούνται κι όταν ακούνε δυνατές φωνές, με αποτέλεσμα να κρύβονται σε συγκεκριμένα μέρη για πολλές ώρες την ημέρα, κλείνοντας τα αυτιά τους με τα μπροστινά τους πόδια.

Ο σκύλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει έναν τσακωμό από μια συνομιλία σε έντονο τόνο, συνεπώς, μπορεί να τρομάζει, αδυνατώντας να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι και η παρουσία πολλών ανθρώπων που δεν έχει συνηθίσει το ηχόχρωμα της φωνής τους μπορεί να του προκαλέσει έντονο στρες.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον τετράποδο φίλο μας

Προκειμένου να βοηθήσουμε το κατοικίδιο μας να αντιμετωπίσει τις φοβίες του, πρέπει, κατ’ αρχάς να εντοπίσουμε την πηγή του προβλήματος. Όταν ο σκύλος ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα μέσα στην ημέρα, σχετικά με τα γεύματα και την βόλτα, τότε, νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς αντιλαμβάνεται ότι δεν τον παραμελούμε, αλλά του αφιερώνουμε χρόνο.

Για να του δώσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, φροντίζουμε, επίσης να μην το μαλώνουμε, όταν φοβάται, αλλά να το χαϊδεύουμε, ώστε να ηρεμήσει.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να το επιβραβεύουμε κάθε φορά είναι ήρεμος και έχει χαλαρή συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν φόβο και μπορούμε να τους προβλέψουμε, ενώ άλλοι είναι αναπάντεχοι, γι’ αυτό και χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και θαλπωρή.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις