Παρασκευή, 30 Αυγ.
25oC Αθήνα

Politico: Ο Μακρόν παραδέχεται ότι έδωσε στον CEO του Telegram Παβέλ Ντουρόφ τη γαλλική υπηκοότητα

Politico: Ο Μακρόν παραδέχεται ότι έδωσε στον CEO του Telegram Παβέλ Ντουρόφ τη γαλλική υπηκοότητα
Reuters

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε τελικά ότι έδωσε στο «αφεντικό» του Telegram, Παβέλ Ντουρόφ τη γαλλική υπηκοότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και φανατικός χρήστης της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram της, ανέλαβε το βράδυ της Πέμπτης (29.08.2024) την πλήρη ευθύνη για τη χορήγηση της γαλλικής υπηκοότητας στον διευθύνοντα σύμβουλο της δημοφιλούς εφαρμογής, Παβέλ Ντουρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον Ντουρόφ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια υπόθεση που προκάλεσε διπλωματική θύελλα χάρη στις διασυνδέσεις του επικεφαλής του Telegram με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και μια πολιτιστική διαμάχη σχετικά με το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.

Ο Μακρόν απέκρουσε επίσης τις επικρίσεις σχετικά με τη χορήγηση της υπηκοότητας στον ρωσικής καταγωγής Ντουρόφ, μια απόφαση η οποία, που όπως είπε, ελήφθη το 2018, προσθέτοντας ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για την προσέλκυση αθλητών, καλλιτεχνών και καινοτόμων.

«Έδωσα στον κ. Ντούροφ τη γαλλική υπηκοότητα, ο οποίος έμαθε γαλλικά, όπως έδωσα στον κ. [Έβαν] Σπίγκελ, έναν Αμερικανό επιχειρηματία, όπως έδωσα υπηκοότητα σε ορισμένους αθλητές και καλλιτέχνες, και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι πολύ καλό για τη χώρα μας και θα συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε ο Μακρόν.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας είχε δηλώσει στο Politico ότι η έκκληση για τη χορήγηση της υπηκοότητας στον Ντούροφ έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «δεν επικοινωνεί για μεμονωμένες διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας».

Τα επίσημα αρχεία δείχνουν ότι ο Ντουρόφ έλαβε επίσημα τη γαλλική υπηκοότητα το 2021.

Σύμφωνα με έκθεση της Le Monde, που διεξήχθη το 2023, ανέδειξε την έλλειψη διαφάνειας γύρω από το θέμα, με ερωτήματα σχετικά με το αν το αφεντικό της Telegram πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια.

«Δεν τηλεφώνησα και δεν σχεδίαζα να συναντηθώ με τον κ. Ντούροφ, ούτε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ούτε τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Μακρόν διαψεύδοντας δημοσιεύματα που υπονοούσαν ότι σχεδίαζε να συναντήσει τον Ντουρόφ.

Επιπλέον, αρνήθηκε ότι γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια του Ντουρόφ να ταξιδέψει στη Γαλλία πριν από τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ του Παρισιού το βράδυ του Σαββάτου, αφού έφτασε από το Αζερμπαϊτζάν.

«Είμαστε μια χώρα όπου υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών και έχουμε κράτος δικαίου που ελέγχεται από μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη και αυτό είναι κάτι καλό», συνέχισε ο Μακρόν.

«Λειτουργώ συνεχώς σύμφωνα με τους κανόνες που ανέφερα εδώ. Δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο από αυτό και είναι φυσιολογικό να μην γνωρίζω κάτι περισσότερο από αυτό, διότι τα δικαστικά μας όργανα είναι ανεξάρτητα», πρόσθεσε.

Ο Ντουρόφ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και του απαγορεύεται η έξοδος από τη Γαλλία όσο συνεχίζεται η έρευνα. Επιπλέον, υποχρεούται να ενημερώνεται από την αστυνομία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις