Σάββατο, 31 Αυγ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, καθώς ο βραδύτερος πληθωρισμός και οι προοπτικές για μείωση των επιτοκίων της Fed βοήθησαν στην άνοδο των προσδοκιών για τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Ο τελικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος κλίματος του Αυγούστου αυξήθηκε στο 67,9, από 66,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η προκαταρκτική μέτρηση ήταν 67,8.

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 2,8% κατά το επόμενο έτος, χαμηλότερα από το 2,9% που αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα και το χαμηλότερο από το τέλος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (30.08.2024), ενώ βλέπουν το κόστος να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 3% τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια.

Ενώ οι ασθενέστερες πιέσεις στις τιμές συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κλίματος, οι καταναλωτές παραμένουν περιορισμένοι από το ακόμα αυξημένο κόστος δανεισμού, τις λιγότερες προσλήψεις και το υψηλότερο κόστος ζωής. Έτσι, οι δείκτες απέχουν πολύ από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, τα σχέδια για αγορά διαρκών αγαθών, δηλαδή αγαθά με αναμενόμενο χρόνο ζωής άνω των 4 ετών όπως αυτοκίνητα και συσκευές, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό εξηγεί γιατί οι καταναλωτές θεωρούν ότι τα οικονομικά τους είναι προς το παρόν υπό πίεση. Η έκθεση του πανεπιστημίου έδειξε ότι το αίσθημα για τα τρέχοντα προσωπικά οικονομικά διατηρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο και πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις