Σάββατο, 31 Αυγ.
25oC Αθήνα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Νέο ρεσιτάλ μεγαλοϊδεατισμού – «Δεν θα περιοριστούμε στα σύνορά μας»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Νέο ρεσιτάλ μεγαλοϊδεατισμού – «Δεν θα περιοριστούμε στα σύνορά μας»
ΦΩΤΟ Reuters (αρχείο)

«Δεν περιοριζόμαστε στα σύνορά μας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε σε αποφοίτους στρατιωτικών σχολών με αφορμή την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής.

«Από την Αδριατική μέχρι τις στέπες της Ασίας, από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική», διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία έχει γεωπολιτικούς στόχους και συμφέροντα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα σύνορά της, και όταν χρειάζεται θα παρεμβαίνει αναλόγως.

«Αν αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και στην γεωγραφία της καρδιάς μας, τότε θα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Όπου έχουμε έναν ομογενή από την Αδριατική μέχρι και τις στέπες της Ασίας, τότε η υπόθεση του είναι δική μας υπόθεση. Από τον Καύκασο μέχρι και την Αφρική, όπου έχουμε έναν αδελφό μας, το ντέρτι του είναι και δικό μας ντέρτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε αποφοίτους στρατιωτικών σχολών με αφορμή τη συμπλήρωση 102 ετών από τη μικρασιατική καταστροφή.

«Όπως με το Αζερμπαϊτζάν είμαστε ενωμένοι με την αρχή ”δυο κράτη και ένα έθνος”, έτσι έχουμε τον ίδιο σφυγμό με τα αδέλφια μας στις τουρκόφωνες χώρες. Εμείς πώς μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ιερουσαλήμ όπου οι πρόγονοι μας τη διοίκησαν με ειρήνη και δικαιοσύνη; Eμείς πώς μπορούμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια μας για την Παλαιστίνη όπου ο Μουσταφά Κεμάλ είχε πολεμήσει για να μην μπει η αρβύλα του εχθρού;», είπε για το παλαιστινιακό, παραπέμποντας στη μικρασιατική καταστροφή.

«Πώς μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις κραυγές των αδελφών μας Παλαιστινίων που εδώ και 11 μήνες το Ισραήλ τους ασκεί γενοκτονία; Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ;! Ποιος μπορεί να αποκόψει τη Γάζα από το Γκαζιαντέπ;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, αν δεν είναι αγνώμων τότε σίγουρα είναι ξένος σε αυτά τα εδάφη. Δεν επιτρέψαμε να μας φυλακίσουν στα ρηχά νερά, δεν τους δώσαμε σημασία… δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σκεφτόμαστε με επίκεντρο την Τουρκία, αλλά το όραμά μας θα περιλαμβάνει όλο τον κόσμο», κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις