Σάββατο, 31 Αυγ.
27oC Αθήνα

Έρχεται πρόγραμμα για συστήματα ΑΠΕ στα νησιά που θα τροφοδοτούν μονάδες αφαλάτωσης

Έρχεται πρόγραμμα για συστήματα ΑΠΕ στα νησιά που θα τροφοδοτούν μονάδες αφαλάτωσης

Πρόγραμμα για ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Action24.

Ο υπουργός τόνισε πως στα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα υπάρξει μεγάλη επιδείνωση της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου και στην ανατολική Ελλάδα, καθιστώντας τις μονάδες αφαλάτωσης κρίσιμης σημασίας, αν και για να λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρχει φθηνή ενέργεια, εκ των πραγμάτων από ΑΠΕ.

Ιδιαίτερα για τα μικρά και μη διασυνδεδεμένα νησιά που χρησιμοποιούν ντίζελ το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως προανήγγειλε ο ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόγραμμα μαζί το Ταμείο Απανθρακοποίησης έτσι ώστε να αναπτυχθούν συστήματα ΑΠΕ που θα παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης.

Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως για τα μικρά νησιά αρκεί η ανάπτυξη πολύ μικρού αριθμού ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών έτσι να επιτευχθεί 100% ενεργειακή αυτονομία των μονάδων αφαλάτωσης.

Επιπλέον, ο υπουργός προανήγγειλε μεταρρύθμιση η οποία θα έρθει το φθινόπωρο και θα αφορά στους τοπικούς φορείς ύδρευσης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν «ισχυρές επιχειρήσεις νερού», ενώ επέστησε την προσοχή και στο ζήτημα της εισπραξιμότητας.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις