Σάββατο, 31 Αυγ.
27oC Αθήνα

Βόλος: Συνεχίζεται ο καθαρισμός του Παγασητικού από τα νεκρά ψάρια – Απόκοσμες εικόνες

Βόλος: Συνεχίζεται ο καθαρισμός του Παγασητικού από τα νεκρά ψάρια – Απόκοσμες εικόνες

Συνεχίζεται ο καθαρισμός από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, καθώς τα περισσότερα χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν ήδη μαζευτεί, ενώ δυο βάρκες συνεχίζουν τη διαδικασία καθαρισμού στο Δήμο Βόλου.

Ειδικά πλέγματα έχουν τοποθετηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξηριά, για την συγκράτηση του μεγάλου όγκου των νεκρών ψαριών στον Βόλο, ενώ οι εικόνες από το σημείο είναι αποκαρδιωτικές.

H οικολογική καταστροφή, αποτελεί πλήγμα στην πανίδα, ενώ οικονομική ζημία έχουν υποστεί η περιοχή, οι επιχειρήσεις και ο τουρισμός στον Βόλο, από τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια του γλυκού νερού που ξεβράζονται στον Παγασητικό Κόλπο Το φράγμα που έχει τοποθετηθεί δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσει τον μεγάλο όγκο, ενώ συνεχίζεται παράλληλα η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των φορέων, για τη διαχείριση των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών.

Οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Ο Αχιλλέας Μπέος μιλώντας στην τηλεόραση του Open σημείωσε πως ο βασικός υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή είναι ο Περιφερειάρχης.

Η κόντρα των δύο ανδρών ξεκίνησε με την αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στον Παγασητικό και τον χείμαρρο Ξηριά όπου σταμάτησε ένα σκαπτικό μηχάνημα το οποίο όπως ανέφερε έθαβε τα νεκρά ψάρια στην κοίτη του χειμάρρου. 

«Το μεγάλο έγκλημα και σκάνδαλο είναι γιατί έδωσε ο Περιφερειάρχης εργολαβία και εντολή να θάψουν τα ψάρια στην κοίτη του ποταμού. Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκεί κοντά υπάρχουν σπίτια και γεωτρήσεις που παίρνουν νερό οι κάτοικοι» τόνισε στο OPEN o Αχιλλέας Μπέος.

«Χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, Για αυτό υπέβαλλα μήνυση και το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Την εντολή την έδωσε ο Περιφερειάρχης. Η νομοθεσία λέει για καύση και όχι να τα θάψουμε» συνέχισε.

«Ενώ έλεγε πως θα πάνε για καύση τα ψάρια, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από όμορο Δήμο να του παραχωρήσει χώρο που είναι κοντά στην λίμνη Κάρλα για να τα θάψει. Και ενέκρινε άδεια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο ΔΣ για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Περιφέρεια. Δεν θα κάνει το Βόλο χωματερή ο Περιφερειάρχης. Να κάνει αυτό που επιβάλλει ο νομός. Υπάρχει αποτεφρωτήριο στη Λάρισα. Τώρα δεν ξέρω γιατί δεν το κάνει ο Περιφερειάρχης» τόνισε ο Αχιλλέας Μπέος.

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε σε παρέμβασή του στο OPEN πως: «Υπάρχει σύμβαση με εργολάβο που μαζεύει τα ψάρια και μεταφέρονται σε ειδικούς καυστήρες που είναι στη Λάρισα. Η εικόνα στον Βόλο έχει βελτιωθεί. Το γεγονός που κατήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος είναι αντικείμενο του Εισαγγελέα και θα ερευνήσουν αν θάφτηκαν τα ψάρια. Εγώ δεν έδωσα καμιά εντολή. Ο εργολάβος έκανε αυτό που του είπαμε».

Για την απόφαση του δήμου Ρήγα Φεραίου να εγκρίνει απόφαση να θαφτούν τα ψάρια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε: «Για κάποια ζώα σε μερικές περιπτώσεις γίνεται υγειονομική ταφή. Όπως προβλέπει ο νομός. Υπάρχει περίπτωση να γίνει υγειονομική ταφή. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί το εργοστάσιο τόσο μεγάλο αριθμό ζώων. Από το νόμο προβλέπεται καύση είτε υγειονομική ταφή. Όπως και στην περίπτωση Daniel. Μέχρι στιγμής δεν έχει ταφή ψαριών, αλλά άμα χρειαστεί θα γίνει».

 

Το ψάρια συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και παίρνουν τον δρόμο για την ειδική μονάδα στην Λάρισα όπου γίνεται η καύση τους. Τα ψάρια που βρίσκονται εκτός νερού, δεν θα οδηγούνται προς καύση, καθώς η συγκέντρωσή τους περιλαμβάνει και φερτά υλικά, γι’ αυτό και ο δήμος Ρήγα Φεραίου ζήτησε να επιλεγεί κατάλληλο σημείο ώστε να γίνει υγειονομική ταφή τους. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο επέλεξε ένα ανενεργό λατομείο, για την μεταφορά των νεκρών ψαριών που βρίσκονται εκτός νερού.

Οι εικόνες έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η παραγγελία της εισαγγελέως προς την εισαγγελία των Πρωτοδικών Βόλου περιλαμβάνει την διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης (όχι μόνο ότι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο) στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια αλλά και για το τι προηγήθηκε, τι αποφάσεις λήφθηκαν, αν ήταν οι δέουσες από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμα και τα νερά από τις πλημμυρισμένες έκτασης της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, αποφασίζεται η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο.

Μέτρα στήριξης ανάλογα της περιόδου της πανδημίας του COVID-19, ζητά με παρέμβασή του στην Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις