Κυριακή, 1 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Ερυθρά Θάλασσα: Η φρεγάτα «Ψαρά» θα συμμετάσχει στη ρυμούλκηση του Sounion

Ερυθρά Θάλασσα: Η φρεγάτα «Ψαρά» θα συμμετάσχει στη ρυμούλκηση του Sounion
Eurokinissi

Αποστολή υψηλού συμβολισμού αλλά και ιδιαίτερης επιχειρησιακής σημασίας αναμένεται να αναλάβει η φρεγάτα «Ψαρά» στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τις επόμενες ώρες πρόκειται να προσεγγίσει μαζί με τρία ακόμη πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία παραμένει εδώ και 11 ημέρες καθηλωμένο το ελληνόκτητο MV «Sounion».

Πρόκειται για τo δεξαμενόπλοιο το οποίο χτυπήθηκε από τους Χούθι με πολλαπλούς τρόπους με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα εστίες φωτιάς να καίνε πάνω στο πλοίο που μεταφέρει 150.000 τόνους ή 1 εκ βαρέλια αργού πετρελαίου.

Η φρεγάτα του στόλου μας ήδη κινείται από τον Κόλπο του Άντεν προς την Ερυθρά Θάλασσα στο πιο «καυτό» σημείο της περιοχής όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες από τις 70 επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία. Μαζί με τη γερμανική φρεγάτα «Hessen», τη γαλλική φρεγάτα «Chevalier Paul», το ιταλικό αντιτορπιλικό «Andrea Doria» και το oλλανδικό Γενικής Υποστήριξης «Karel Doorman» θα αποτελέσουν την Ευρωπαϊκή αρμάδα η οποία θα συνοδεύσει το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλή περιοχή.

Τουλάχιστον δύο ρυμουλκά αναμένεται να δέσουν το MV «Sounion», ενώ στην επιχείρηση υψηλής δυσκολίας συμμετέχει και ένα πυροσβεστικό ρυμουλκό το οποίο είτε θα αναλάβει να σβήσει τις εστίες της πυρκαγιάς πριν αρχίσει η ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου, είτε θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα του αν κριθεί ότι η κατάσβεση θα πραγματοποιηθεί σε πιο ασφαλές σημείο.

Η όλη επιχείρηση πραγματοποιείται με συνεργασία της Επιχείρησης «Aspides» με την εταιρεία η οποία έχει την ευθύνη του πλοίου με στόχο τη μετακίνηση του MV «Sounion» σε ασφαλή περιοχή πιθανότατα στον Κόλπο του Άντεν, όπου το πετρέλαιο θα μεταγγιστεί σε άλλο δεξαμενόπλοιο.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τους Χούθι μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιράν φαίνεται ότι λειτούργησαν με την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί με τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Οι Χούθι δεσμεύτηκαν ώστε να μην προχωρήσουν σε καμία επιθετική ενέργεια τόσο προς το δεξαμενόπλοιο όσο και προς τα υπόλοιπα πλοία τα οποία θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση μεταξύ των οποίων και η φρεγάτα «Ψαρά». Το δεξαμενόπλοιο παρακολουθείται συνεχώς από εναέρια μέσα, ενώ ήδη εξειδικευμένα Στελέχη έχουν ανέβει στο πλοίο και έχουν προχωρήσει σε ελέγχους για ύπαρξη εκρηκτικών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η επιφυλακή τόσο στην Ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» όσο και στα υπόλοιπα πολεμικά πλοία θα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά 24ωρα καθώς η ταχύτητα ρυμούλκησης υπολογίζεται στα 2 μίλια με την απόσταση έως τον Κόλπο του Άντεν να είναι μεγάλη.

Ούτως ή άλλως η αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Επιχείρηση «Aspides» έχει ήδη χαρακτηριστεί υψηλής επικινδυνότητας με το πλήρωμα να βρίσκεται συνεχώς σε υψηλή εγρήγορση με δυνατότητα ξεκούρασης και ανασύνταξης μόνο κατά τη διάρκεια που το πλοίο αγκυροβολεί στο ασφαλές και προστατευμένο λιμάνι του Τζιμπουτί. Άλλωστε οι καταρρίψεις drones των Χούθι από τη φρεγάτα «Ψαρά» αλλά και νωρίτερα από τη φρεγάτα «Ύδρα» κατέδειξαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών πληρωμάτων.

Η φρεγάτα «Ψαρά» αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να αντικατασταθεί από την φρεγάτα «Σπέτσαι» η οποία ήδη προετοιμάζεται για την αποστολή στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις