Κυριακή, 1 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Washington Post: Η Ουκρανία παίρνει αβέβαιο ρίσκο στο Κουρσκ – Ο Πούτιν σκληραίνει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Washington Post: Η Ουκρανία παίρνει αβέβαιο ρίσκο στο Κουρσκ – Ο Πούτιν σκληραίνει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
ΦΩΤΟ Reuters

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ουκρανία κάνει η «Washington Post». Την ίδια ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αλλάξει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, εξαιτίας των ενεργειών της Δύσης υπέρ του Κιέβου.

Ο αναλυτής της «Washington Post» γράφει ότι η Ουκρανία «τζογάρει» στο Κουρσκ, και πως το μόνο που πέτυχε είναι να επιβραδύνει την επίθεση της Ρωσίας.

Στην ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην προσπάθεια του Κιέβου να αλλάξει την ισορροπία του πολέμου με την επίθεση στο Κουρσκ και στο έδαφος της Ρωσίας.

«Παρά τη σύλληψη εκατοντάδων Ρώσων στρατιωτών και την κατάληψη εκατοντάδων τετραγωνικών μιλίων ρωσικού εδάφους, η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, με την επίθεση στο στρατηγικό κόμβο του Ποκρόβσκ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αν η επιχείρηση του στρατηγού Σύρσκι αποτύχει, η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες, σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και εδάφη στην ανατολική της πλευρά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υπερέχουν αριθμητικά και επιτίθενται με αμείωτη ένταση».

Οι διεθνείς αναλυτές είναι αβέβαιοι για το αν το ρίσκο της Ουκρανίας στο Κουρσκ θα αποδώσει καρπούς.

Ο Νίκο Λανγκ, πρώην αξιωματούχος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας και τώρα συνεργάτης στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ανάλυσης, σημειώνει ότι η εισβολή στην Κουρσκ έδωσε στην Ουκρανία απτά οφέλη, όπως αιχμαλώτους πολέμου και ένα πολυπόθητο ηθικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποβαθμίζει τη σημασία της εισβολής και εστιάζει την προσοχή του στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ουσιαστικά λέει στους Ουκρανούς: Μπορείτε να μείνετε, μπορείτε να φύγετε – κάντε ό,τι θέλετε. Εγώ θα είμαι απασχολημένος με άλλα πράγματα, είπε ο Λανγκ. Αν ο στόχος της Ουκρανίας ήταν η ανταλλαγή εδαφών, «είναι ξεκάθαρο ότι δεν λειτουργεί και ο Πούτιν το γνωρίζει», εκτιμά ο πρώην κυβερνητικός παράγοντας του γερμανικού Πενταγώνου.

Αλλάζει το πυρηνικό δόγμα ο Πούτιν

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε την Κυριακή (01.09.2024) το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ δεν είπε τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές.

Το ισχύον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά από κάποιον εχθρό ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης, η οποία απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Η Ρωσία, η οποία κατηγορεί τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πληρεξούσιο για να διεξάγει πόλεμο εναντίον της, έχει πει και στο παρελθόν ότι εξετάζει να προβεί σε αλλαγές.

Η δήλωση του Ριαμπκόφ ήταν η πιο ρητή ότι η χώρα πρόκειται να το πράξει.

«Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και είναι σαφής η πρόθεση για αλλαγές», είπε ο υφυπουργός σύμφωνα με το TASS και πρόσθεσε ότι η απόφαση «συνδέεται με την πορεία κλιμάκωσης των δυτικών εχθρών μας» σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις