Δευτέρα, 2 Σεπτ.
28oC Αθήνα

«Βράζει» το Ισραήλ μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων 6 ομήρων – Πανεθνική απεργία και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

«Βράζει» το Ισραήλ μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων 6 ομήρων – Πανεθνική απεργία και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Ξεχειλίζει η οργή στο Ισραήλ μετά την ανεύρεση των πτωμάτων 6 ομήρων από τον στρατό του Ισραήλ σε σήραγγα στη Γάζα. Για σήμερα Δευτέρα (2.9.2024) φορείς καλούν σε απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ισραηλινούς ομήρους και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς του Ισραήλ ζήτησε από την γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει ένα αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στα δικαστήρια για να μπλοκάρει μια προγραμματισμένη απεργία που στόχο έχει να πιέσει τον κυβερνητικό συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Στην επιστολή του προς τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι μια απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.

Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία – η οποία θα έκλεινε τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων – έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.

Το κάλεσμα για μια μονοήμερη γενική απεργία του Αρνον Μπαρ-Νταβίντ, του οποίου το συνδικάτο Histadrut εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, υποστηρίχθηκε από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες του Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 π.μ., τοπική ώρα.

 

Το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ «Ben Gurion» ανακοίνωσε ότι, λόγω της απεργίας που θα ξεκινήσει στις 06:00 το πρωί της Δευτέρας, όλες οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις πτήσεων θα σταματήσουν από τις 08:00.

Οργή από τους συγγενείς των ομήρων

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ολοκληρώσει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Χαμάς ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι από τη Γάζα καθώς τα πτώματα έξι ομήρων που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου επέστρεφαν στους οικείους τους.

«Είναι πολύ αργά για τους ομήρους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Οι όμηροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους», έγραψε ο Γκάλαντ στο Χ.

«Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να ανακαλέσει την απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη», είπε ο Γκάλαντ αναφερόμενος σε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να διατηρηθεί η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στον αποκαλούμενο «διάδρομο της Φιλαδέλφειας», μία μικρή λωρίδα γης στα σύνορα Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας.

Περίπου ένα τρίτο από τους 101 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους στη Γάζα πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ η τύχη των υπολοίπων είναι άγνωστη.

Ο Νετανιάχου έσπευσε να δηλώσει την Κυριακή πως: «Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία», απειλώντας εκ νέου την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας».

Μεγάλες διαδηλώσεις

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ, όπου χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων. 

Στο Τελ Αβίβ, ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν «Τώρα», αναφέρει το BBC, – απαιτώντας μια επείγουσα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Κνεσέτ, τη Βουλή του Ισραήλ.

Οι τελευταίες στιγμές

Όπως όλα δείχνουν οι 6 όμηροι παρέμεναν ζωντανοί μέχρι από λίγες μέρες όπως έδειξε η νεκροψία στα θύματα.

Οι ιατροδικαστές ανέφεραν ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από πυρά εξ επαφής «μεταξύ της Πέμπτης και του πρωινού της Παρασκευής».

Οι τρομοκράτες της Χαμάς τους είχαν πυροβολήσει πολλές φορές, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, «οι θάνατοι πιθανότατα συνέβησαν περίπου 48 με 72 ώρες πριν από την νεκροψία, δηλαδή μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί».

Τα έξι πτώματα εντοπίστηκαν σε σήραγγα στη Ράφα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις