Δευτέρα, 2 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Στεγαστικό και δημογραφικό στο επίκεντρο

Αντίστροφη μέτρηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Στεγαστικό και δημογραφικό στο επίκεντρο

Σε κάθε τόνο το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι οι φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα εστιάζουν στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης όμως να κινούνται μέσα σε πλαίσια που δεν θα απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Δεν θα είναι “καλάθι παροχών”, θα είναι μία ΔΕΘ δουλειάς» το μήνυμα της κυβέρνησης, με στελέχη της να υπενθυμίζουν πως σύμφωνα με την πρόταση της Ε.Ε. οι δαπάνες του 2025 μπορεί να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024.

Δεδομένου ότι το 2025 περίπου 850 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις αμυντικές δαπάνες (κυρίως λόγω παραλαβής των Belharra), 1 δισ. ευρώ θα είναι οι τακτικές δαπάνες (κυρίως για υγεία και παιδεία) και ένα ακόμη 1 δισ. θα δοθεί για τις αυξήσεις στις συντάξεις, απαιτείται να βρεθεί ένα μείγμα παρεμβάσεων που και να ανακουφίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να μην ξεπερνούν το “ταβάνι” που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές, εκφράζουν ωστόσο αισιοδοξία ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, θα έχουν αποτέλεσμα και θα αυξηθούν στην πορεία οι κοινωνικές δαπάνες.

Οι εξαγγελίες για εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ, δημόσιους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες

Η περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ. φέρεται να είναι μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των αποδοχών σε γιατρούς και νοσηλευτές, κάτι που προσδοκά ότι θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για να γίνει ελκυστική η εργασία στη δημόσια υγεία και να καλυφθούν έτσι κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Από τη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν τους στόχους με μπόνους δύο μισθών. Παράλληλα, έρχονται και βελτιώσεις και στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, συζητείται η διεύρυνση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζεται μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος στην κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, όπως και η μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Οι παρεμβάσεις για συνταξιούχους και ανέργους

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν και τους συνταξιούχους, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των κύριων συντάξεων, σε ποσοστό 2% έως 3% αλλά και μείωση της επιβάρυνσης τους από την εισφορά αλληλεγγύης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν και προτάσεις για αλλαγές και στο επίδομα ανεργίας με αναλογικότερος υπολογισμό του και ποιο αυστηρά κριτήρια για τη λήψη του.

Η λογική, όπως εξηγούν στo newsit.gr κυβερνητικές πηγές, είναι… το επίδομα ανεργίας να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας, «ειδικά σε μια περίοδο που η ανεργία μειώνεται και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες κατέγραψε μονοψήφιες τιμές».

Στεγαστικό και δημογραφικό στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης είναι και το στεγαστικό και το δημογραφικό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος για τη στέγη, προωθείται 2ος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», με διεύρυνση των ορίων – ηλικιακών και εισοδηματικών – για την πρόσβαση περισσότερων πολιτών σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους.

Παράλληλα, μπαίνουν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα για ενοικίαση ενώ θεσπίζονται κίνητρα με στόχο να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών.

Όσον αφορά στο δημογραφικό, η στόχευση είναι η στήριξη κυρίως των νέων ζευγαριών, με τον Κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Δ.Ε.Θ. αύξηση στο επίδομα τέκνων αλλά και πρόσβαση των παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

Παράλληλα έχει εξεταστεί, χωρίς να έχει «κλειδώσει», και εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους.

Στο πακέτο των εξαγγελιών και περισσότερα κονδύλια, με πόρους κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ανακαίνιση παλιών σχολικών κτιρίων.

Μέτρα για τον υπερτουρισμό

Ο υπερτουρισμός θέτει την κυβέρνηση σε συναγερμό με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις στο χωροταξικό αλλά και στην κρουαζιέρα, με σημαντική αύξηση του τέλους αποβίβασης που μπορεί να φτάσει τα 20 ευρώ από 35 λεπτά σήμερα.

Παράλληλα έχει συζητηθεί, όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, οι πισίνες να προβλέπεται να γεμίζουν αποκλειστικά με θαλασσινό νερό.

Μπαράζ συσκέψεων για να «κλειδώσουν» τα μέτρα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα «κλειδώσει» το οριστικό πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει οι παρεμβάσεις και οι μεταρρυθμίσεις να σηματοδοτήσουν την πολιτική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Με ορίζοντα την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, το 2027, ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι ο κεντρικός στόχος είναι η αύξηση των εισοδημάτων ως αντίβαρο στην ακρίβεια, η οποία παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών… Η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ μεικτά και του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ είναι το «στοίχημα» της δεύτερης τετραετίας,

«Έχουμε μπροστά μας 3 “καθαρά” χρόνια, χωρίς άλλες εκλογικές διαδικασίες μέχρι το 2027 για να προχωρήσουμε ζητήματα με κοινωνικό αποτύπωμα» δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης.

Ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αντιπλημμυρικά έργα σήμερα στη Θεσσαλία

Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλία, από όπου θα ανακοινώσει το πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της περιοχής, με αντιπλημμυρικά έργα (φράγματα κ.α. υποδομές) όπως και έργα υδρονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Φαρκαδόνας, της Μεταμόρφωσης, του Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας και το απόγευμα θα εξαγγείλει τις παρεμβάσεις σε ομιλία του στο Δημαρχείο Κιλελέρ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις