Δευτέρα, 2 Σεπτ.
32oC Αθήνα

Το AfD και τα παιχνίδια της ιστορίας στη Γερμανία: Μπγιόρν Χέκε και Αδόλφος Χίτλερ, δυο ναζί με βίους παράλληλους

Το AfD και τα παιχνίδια της ιστορίας στη Γερμανία: Μπγιόρν Χέκε και Αδόλφος Χίτλερ, δυο ναζί με βίους παράλληλους
Φωρογραφία Archiv/picture-alliance/dpa/AP Images, Swen Pfortner/dpa via AP

Το κλισέ «η ιστορία επαναλαμβάνεται» φαίνεται να ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Γερμανίας και των τοπικών εκλογών που έγιναν με τα αποτελέσματα να προκαλούν πολιτικό σεισμό καθώς σε ένα από τα δυο κρατίδια, σε αυτό της Θουριγγίας, πρώτοι βγήκαν οι οπαδοί του ναζισμού, που δεν είναι άλλοι από το ακροδεξιό κόμμα AfD.

Και μπορεί η νίκη να είναι «πύρρειος» αφού κανένα από τα άλλα κόμματα δεν θέλει να σχηματίσει συνασπισμό αλλά η πρωτιά με πάνω από 33% του AfD και του επικεφαλής του Μπγιόρν Χέκε – φανατικού οπαδού του Αδόλφου Χίτλερ – προκαλεί προβληματισμό. 

Το μακρινό 1929 ο Αδόλφος Χίτλερ είχε φτιάξει ένα αφήγημα ότι για τα δεινά που ζούσαν μετά την διεθνή οικονομική κρίση (το περίφημο Κραχ) έφταιγαν αποκλειστικά οι Εβραίοι και οι Μπολσεβίκοι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει φτάσει σε τρομακτικά ύψη, όπως και η ανεργία.

Από την Θουριγγία ξεκίνησε η «επέλαση» του Χίτλερ καθώς το 1929, ως αντάλλαγμα για την ένταξη στην κυβέρνηση συνασπισμού του ομόσπονδου κράτους της Θουριγγίας, το Ναζιστικό Κόμμα πήρε τα κρατικά υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Ένα χρόνο μετά, στις 23 Ιανουαρίου 1930, ο Βίλχελμ Φρικ διορίστηκε σε αυτά τα υπουργεία, και έγινε ο πρώτος Ναζί που κατείχε υπουργική θέση σε οποιοδήποτε επίπεδο στη Γερμανία.

Τώρα από την Θουριγγία ξεκινά η επέλαση του AfD το οποίο κατηγορεί για όλα τα δεινά που μπορεί να περνούν οι Γερμανοί τους μετανάστες και τα εμπόδια που συναντά για να κυβερνήσει το συγκεκριμένο κόμμα το κρατίδιο αυτό μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ναι μεν η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά ευτυχώς ως φάρσα. 

Ποιος είναι ο Χέκε

Ο 52χρονος καθηγητής Ιστορίας και ακροδεξιός αρνητής του Ολοκαυτώματος, συνιδρυτής και επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία, Μπγιόρν Χέκε όχι μόνο δεν στερήθηκε του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στις εκλογές του κρατιδίου, αλλά θα μπορούσε να ορκιστεί πρωθυπουργός του κρατιδίου, εάν κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα συνεργαζόταν με το ακροδεξιό κόμμα, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί.

Το 2019, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από το ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα με μέλη του κόμματος για να αποτίσουν φόρο τιμής σε τόπους συνδεδεμένους με τον Χίτλερ. Αξιωματούχοι του AfD ζήτησαν τον αποκλεισμό του, αλλά το παράρτημα Θουριγγίας απέρριψε την πρόταση. Την ίδια χρονιά, το κόμμα έλαβε 23,4% στις εκλογές του ομόσπονδου κρατιδίου, αναδεικνύοντας τον Χέκε ηγέτη της αντιπολίτευσης στο τοπικό κοινοβούλιο.

Για να μπορέσει κανείς να αποκτήσει μια εικόνα του προφίλ του πολιτικού αυτού αρκεί να γυρίσει το χρόνο πίσω πριν από λίγους μήνες όταν σε προεκλογική συγκέντρωση είχε συγκρίνει τον εαυτό του με τον Σωκράτη, τον Ιησού και τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Το πόσο θαυμάζει και νοσταλγεί τις ημέρες του ναζισμού και της παντοκρατορίας του Χίτλερ φάνηκε επίσης από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί φράσεις που ακούγονταν την δεκαετία του 30 λίγο πριν ανέβει στην εξουσία ο μεγαλύτερος μακελάρης της ανθρωπότητας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις