Τρίτη, 3 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Αυξημένες οι επενδύσεις στα εμπορικά ακίνητα και τα deals που ξεχωρίζουν

Αυξημένες οι επενδύσεις στα εμπορικά ακίνητα και τα deals που ξεχωρίζουν

Στα 800 εκατ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές στα εμπορικά ακίνητα το α’ εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius.

Τα γραφεία και τα ξενοδοχειακά ακίνητα ήταν οι τομείς στους οποίους παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη δραστηριότητα, απορροφώντας συνολικά πάνω από το 70% του όγκου συναλλαγών τους πρώτους έξι μήνες. Παράλληλα, η πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παραμένει θετική, με σημαντικές συναλλαγές να αναμένεται να κλείσουν τους επόμενους μήνες.

Οι πιο ενεργοί επενδυτές της περιόδου με απορρόφηση πάνω από το 50% του συνολικού όγκου, αναδεικνύονται οι εταιρείες ανάπτυξης και οι θεσμικοί επενδυτές που στοχεύουν στην ανακατασκευή παλιότερων ακινήτων και πιθανά αλλαγή χρήσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ισχυρή ζήτηση για ποιοτικούς χώρους. Αναλυτικά, οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 280 εκατ. ευρώ, στα γραφεία στα ίδια περίπου επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και στα 300 εκατ. ευρώ στα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Στο χώρο των εμπορικών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 77 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 23 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Αντίστοιχα στην αγορά αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων, καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 130 εκατ. του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Οι συναλλαγές ήταν αυξημένες, καθώς το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μεγάλα deals τόσο στον τομέα των ακινήτων όσο και στον τουρισμό. Το μεγαλύτερο deal όμως που πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες αφορά αυτό ανάμεσα στη Dimand και την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάπλαση τεσσάρων εμβληματικών ακινήτων, των οποίων το κόστος ανάπλασής τους θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Τα projects αφορούν το ακίνητο στην οδό Κοραή 4, το πρώην πολυκατάστημα Λαμπρόπουλος στην Αιόλου, την ανάπλαση της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον κι τέλος την αναβίωση των πρώην εγκαταστάσεων ζυθοποιίας ΦΙΞ.

Το ακίνητο επί της οδού Κοραή 4 θα ανακαινισθεί με βάση τις πλέον σύγχρονες κτιριακές προδιαγραφές, ώστε να στεγαστούν οι κεντρικές διοικητικές μονάδες της Πειραιώς. Το συνολικό εμβαδό του αγγίζει τα 15.000 τ.μ., από τα οποία άνω των 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της Τράπεζας.

Επιπλέον, 3.000 τ.μ. θα διατεθούν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή», δημιουργώντας ένα νέο κόμβο εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941- 44.

Στο Λαύριο η επένδυση αφορά τη ριζική ανάπλαση της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον. Πρόκειται για ένα έργο μικτής χρήσης που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και χώρους αναψυχής. Μάλιστα θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 60.000 τ.μ. σε συνολικά 100 στρέμματα. Η Dimand έχει έρθει σε συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία της Strix Holdings II L.P., η οποία και ελέγχει την Euroterra A.E., ιδιοκτήτρια του ακίνητου.

Η πρώτη φάση του έργου αφορά την πολεοδομική, την αδειοδοτική και τέλος την εμπορική ωρίμανση του, ενώ θα ολοκληρωθεί στα επόμενα τα τέσσερα με έξι χρόνια.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Dimand περιλαμβάνει και η ριζική ανακαίνιση του πολυκαταστήματος «Λαμπρόπουλος» επί των οδών Σταδίου και Αιόλου, με στόχο την ανάδειξη και την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευσή του, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Τέλος, η Πειραιώς και η Dimand έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη.

Μία ακόμη από τις πιο μεγάλες συμφωνίες που υλοποιηθήκαν τους προηγούμενους μήνες ήταν της Prodea με τον Γιάννη Παπαλέκα, εξαγοράζοντας έναντι 300 εκατ. ευρώ το ποσοστό που διατηρεί ο επιχειρηματίας ως βασικός μέτοχος στη Mediterranean Hospitality Venture. Η Prodea εξαγόρασε στις αρχές του χρόνου το 80% της εταιρείας, επενδύοντας 250 εκατομμύρια, και πλέον αποκτά και το υπόλοιπο 20%, προσδοκώντας σε σημαντικές υπεραξίες από έργα που έχει αναπτύξει η MHV στην Κύπρο.

Μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν και προκάλεσαν αίσθηση ήταν αυτή που έγινε μεταξύ της Lamda Development και του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Η επένδυση αυτή που θα φτάσει τα 65 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ.

Σημαντικές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν επίσης σε γη προς εμπορική ανάπτυξη, όπως η συμφωνία για την αξιοποίηση του ακινήτου Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας, στον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 19,5 εκατ. ευρώ και η αξιοποίηση του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας», με την πλειοδότρια εταιρεία να καταβάλει 8,6 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις