Τρίτη, 3 Σεπτ.
32oC Αθήνα

Τι ζητούν start ups και τα χρηματιστήρια Γαλλίας και Γερμανίας από την Κομισιόν για να μη μεταναστεύσουν για τις ΗΠΑ

Τι ζητούν start ups και τα χρηματιστήρια Γαλλίας και Γερμανίας από την Κομισιόν για να μη μεταναστεύσουν για τις ΗΠΑ

Ενίσχυση της κεφαλαιογοράς ζητούν νεοφυείς εταιρείες αλλά και τα χρηματιστήρια της Γαλλίας και της Γερμανίας με επιστολή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω φορείς στη Γαλλία και τη Γερμανία συνιστούν -μεταξύ άλλων- να εμπνευστούν (οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ) από το σουηδικό σύστημα για τα συνταξιοδοτικά συστήματα που βασίζονται σε μετοχές.

Πολλές από τις εταιρείες με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη απέφυγαν πρόσφατα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο σουηδικός πάροχος ροής μουσικής Spotify, η γαλλική υπηρεσία διαδικτυακού μάρκετινγκ Criteo και η γερμανική εταιρεία κατασκευής εμβολίων Biontech εισήχθησαν στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ και όχι στη Στοκχόλμη, το Παρίσι ή τη Φρανκφούρτη.

Ως εκ τούτου, η Deutsche Börse, το πολυμερές χρηματιστήριο Euronext και οι ενώσεις του κλάδου της τεχνολογίας στη Γερμανία και τη Γαλλία απέστειλαν τώρα επείγουσα επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία περιήλθε αποκλειστικά στην κατοχή της Handelsblatt. Εκτός από τα χρηματιστήρια, στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται η Γερμανική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, η αντίστοιχη γαλλική France Digitale και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ευρωπαϊκές αναπτυσσόμενες εταιρείες δεν αποφασίζουν να μην εισαχθούν στο χρηματιστήριο της χώρας τους λόγω έλλειψης πατριωτισμού, αλλά για καθαρά οικονομικούς λόγους. «Στις ΗΠΑ υπάρχει μια βαθύτερη και ευρύτερη κεφαλαιαγορά από ό,τι στην Ευρώπη, όπου οι εταιρείες μπορούν δυνητικά να επιτύχουν υψηλότερες αποτιμήσεις».

Περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια: Η Ευρώπη χάνει την υψηλή κεφαλαιοποίηση της αγοράς

Μόνο το 2021 έγιναν περισσότερες τεχνολογικές δημόσιες εγγραφές στην Αμερική από ό,τι στην Ευρώπη από το 2015 έως το 2023, τονίζουν οι συντάκτες. Από το 2018, περίπου 50 εταιρείες που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, οι εταιρείες αυτές έχουν φτάσει σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 439 δισ. δολαρίων.

«Οι δημόσιες εγγραφές εκτός Γερμανίας και Ευρώπης οδηγούν σε απώλεια προστιθέμενης αξίας για εμάς και αποδυναμώνουν την επιχειρηματική μας θέση», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής Ένωσης νεοφυών επιχειρήσεων, Verena Pausder. Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, η fintech Raisin με έδρα το Βερολίνο εξετάζει επί του παρόντος αν θα προτιμούσε να οργανώσει την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) στη Φρανκφούρτη ή στη Νέα Υόρκη. «Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις καλύτερες τεχνολογικές δημόσιες εγγραφές στην πατρίδα της», ζητούν οι συντάκτες της επιστολής προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Καταθέτουν τέσσερις προτάσεις:

1. Ενίσχυση των επιχειρηματικών κεφαλαίων στη λεγόμενη φάση ανάπτυξης

Πρόκειται για νέες επιχειρήσεις που θέλουν και πρέπει να αναπτυχθούν ιδιαίτερα γρήγορα και, ως εκ τούτου, απαιτούν πολλά χρήματα από τους επενδυτές τους. Παραδοσιακά, οι καλύτερα χρηματοδοτημένοι επενδυτές από τις ΗΠΑ ή την Ασία εντάσσονται στις νεοσύστατες επιχειρήσεις το αργότερο σε αυτή τη φάση. Επί του παρόντος, κατά μέσο όρο μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εγκαταλείπει την ήπειρο.

2. Νέα κίνητρα για μεγαλύτερη ρευστότητα

Οι φορολογικοί κανονισμοί και άλλοι κανόνες πρόκειται να χαλαρώσουν προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες και τους θεσμικούς επενδυτές να διαθέσουν υψηλότερα ποσά για επιχειρηματικά κεφάλαια.

3. Χαμηλότερο κόστος συναλλαγών για επενδύσεις σε μετοχές στο εξωτερικό

Οι συντάκτες ζητούν να τυποποιηθούν οι φορολογικοί κανονισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ. Επί του παρόντος, είναι συχνά σημαντικά ακριβότερο να αγοράσει κανείς μια μετοχή από άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή από τις ΗΠΑ από ό,τι μια μετοχή από τη χώρα του.

4. Ισχυρότερα κίνητρα για επενδύσεις σε μετοχές

Επί του παρόντος, μόνο το ένα τρίτο περίπου των πολιτών της ΕΕ επενδύει σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μέσω καλύτερης χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και φορολογικών κινήτρων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις